Type Here to Get Search Results !

Протопрезвитер Радмило Чизмовић: Срећа је сусрет Бога и човјека


Велики празник Крштења Господа Исуса Христа у ријеци Јордан руком Светог Јована Крститеља – Богојављење, молитвено је прослављен у острошкој светињи у 19. јануара 2021. љета Господњег.


Звучни запис беседе


Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је протојереј Радмило Чизмовић, пјешивачки парох, а саслуживали су му јереј Ранко Радоњић, саслужитељ при острошкој светињи, као и острошки сабрат јерођакон Зосима.

После прочитаног зачала из Светог јеванђеља о славном и чудесном Христовом крштењу, празничном бесједом сабраном монаштву и вјерном народу обратио се о. Радмило, поздрављајући их радосним поздравом – Бог се јави!

Говорећи о срећи, о. Радмило је подсјетио да су стари Грци и Римљани различито тумачили и доживљавали срећу и казао да се срећа данас углавном тражи у науци и технологији.

– А срећа је сусрет Бога и човјека, срећа је кад је Бог сишао на земљу и постао човјек и живио међу нама. Господ наш Исус Хрисотс до 30. године није проповједао. Живио је у дому Богородице Марије и Њеног заручника Јосифа и бавио се пословима којима се бавио Јосиф.  Али требало је да се обави крштење, да се испуни закон и пророци и да се људима спере прљавштина гријеха. И као што каже Свети Симеон Солунски, Господ је дошао да нам покаже Свети Тројицу, три лица у једном Богу и дошао је да нам покаже крштење како људи да се спасавају – рекао је о. Радмило.

Он је подсјетио да кад је био потоп, Ноје је послао голубицу која је донијела маслинову гранчицу као симбол мира и спасења да више неће бити потопа.

– Тако исто и голуб који је сишао, Дух Свети је показао да је дошла побједа над гријехом смрти и ђаволом. И збиља Бог постаје човјек и силази међу људе и у Јордану је умро Адам, а родио се нови Адам, Христос Бог наш. Зато да се данас радујемо овом великом празнику, овом празнику који је прије слободе дате хришћанима 313. године прослављан заједно са Божићем – закључио је о. Радмило.


Извор: Манастир Острог