Type Here to Get Search Results !

Епископи Јустин и Атанасије богослужили у Светосавском храму у Краљеву


На празник Богојављења Господњег, када наша Света Црква прославља догађај када се Господ Исус Христос крстио у Јордану, и када се Бог Света Тројица јавио сведочећи да је настало време спасења људског рода и просвећења срца и живота потамнелих кроз Онога који Светлост од Светлости, литургијска заједница при Храму Светог Саве имала је посебну радост.


Звучни запис беседе


Њу нам је донео умировљени Епископ захумско-херцеговачки Атанасије (Јевтић) као велики проповедник Богочовека Христа и сведок светлости којом Он обасјава васељену. Он је саслуживао Архипастиру жичком Г. Јустину. Такође, саслуживали су и архимандрити Дамјан (Цветковић) и Сава (Илић), протојереј Радош Младеновић, презвитери и ђакони из братства овог храма, као и све мноштво верујућег народа Божијег према дару и служби у коју су као царско свештенство призвани кроз крштење на чијем смо се празничном извору данас сабрали.

Динамизам литургијског торжества којим се одликовала ова служба Божија, био је живи дијалог свештених возгласа, напева византијског појања који је долазио са певнице и молитвеног пјенија народног сабрања. Након прочитаног предвиђеног јеванђелског одељка, који је кратак али обележен снажним сведочењем Бога Оца и Духа Светог да је Исус из Назарета истинити Син Божији, Месија и Помазаник, уследила је беседа Епископа Атанасије.

Захвативши из пребогате ризнице богословља, са цветних ливада предањских истина наше Цркве, Владика је попут вредне пчеле изнео пред нас плодове свог дугогодишњег јерургијског искуства, историјских, догматских и патролошких истраживања. Присутни су имали прилику да присуствују једном сажетом предавању угледног професора емеритуса са Православног богословског факултета у Београду, а увек радо виђеног госта наше Епархије који је снажно везан за овдашње светиње и народ.

Након учествовања и заједничења сабрања са свима Светима у небоземној Тајни Тела и Крви Христове, Епископи Јустин и Атанасије са свештенством и бројним присутним народом у храму и порти, принели су мољење Богу да освешта воду и кроз њу нам дарује благослов на исецељење душе и тела.


Извор: Епархија жичка