Type Here to Get Search Results !

Владика Силуан први пут на поклоњењу гробу Владике Милутина


У Храму Васкрсења Христовог Владика Силуан одслужио је парастос Владики Милутину, уз саслуживање архијерејског заменика Епископа ваљевског протонамесника Филипа Јаковљевића и свештенства саборног и других ваљевских храмова, као и молитвено учешће верног народа.


Нераскидиво смо везани једни са другима. Као Црква Христова, као једно тело. Они који су пребивали у љубави, у служењу Цркви и вршењу њене свете мисије на овим просторима и где год нас је Бог послао, увек ће у молитвеном заједништву пребивати. У овим речима и свим другим чији смисао њима наликује може се сабрати осећање духовног сина блаженопочившег Епископа ваљевског Милутина, Владике Силуана, који је у ваљевском крају духовно поникао, а кога је служење Господу одвело најудаљенијем светосавском олтару, у Митрополију аустралијско – новозеландску, где већ пет година води пастирску бригу о српском народу. Први пут од земаљске кончине Владике Милутина дошао је да се поклони гробу и принесе молитве за душу првог овдашњег архипастира, кога је за монашки узор имао од своје ране младости.

Осећамо његову молитву, љубав и подршку из небеске отаџбине, где верујемо да се наш Владика Милутин преселио као истински следбеник светосавског, светониколајевског и светојустиновског пута Христовог. Много је емоција, али пре свега осећам радосну тугу што сам поново у епархији у којој сам духовно поникао, што видим драге оце са којима сам служио и делио хлеб и све што чини служење Цркви. Наравно, и са верним народом који је овде окупљен. Постоји и део оне људске туге зато што неко ко је толико био важан у животу свих нас више није физички са нама. Али, знамо да он увек у молитвама, мислима и сећању пребива увек са нама – рекао је Владика Силуан у веома дирљивом обраћању, узмоливши Господа да подари спокој међу светима драгом нам Владики Милутину, сведоку пута Христовог у тешким временима, а свима нама да буде пример на нашем хришћанском путу.

На велику радост, утеху и духовно окрепљење верног народа Ваљевске епархије Владика Силуан боравиће овде наредних дана. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шабачког и администратора Епархије ваљевске Г. Лаврентија, на празник Преноса моштију Светог Оца Николаја, Владика Силуан ће предводити литургијско сабрање у манастиру Лелић.


Извор: Епархија ваљевска