Type Here to Get Search Results !

Украјинска епархија финансијски помаже хиљаде деце оболеле од рака


Сумска епархија Украјинске православне цркве уредила је ове године своју 11-годишњу добротворну кампању  под слоганом  „Светла дела за Светли дан“ током Великог поста, прикупљајући средства за помоћ деци која болују од рака.


У четвртак 13. маја 2021. у скупштинској сали Сумске епархије одржана је конференција за штампу, током које је објављено да је током Великог поста прикупљено 43.985 долара (1.206.075 гривна), извештава епархијска прес служба.

Епархијски секретар за штампу протојереј Георгије Тарабан говорио је о посебностима кампање у карантинским условима. Конкретно, традиционални концерт одржан је онлајн, а сајам уопште није одржан. Ипак, прикупљање средстава окупио је велики број брижних људи, нагласио је свештеник.

Већина средстава је прикупљена у Сумској епархији, мада су јој се придружили и Конотопска епархија и Добротворна фондација Шостка, која ће куповати лекове и други медицински материјал за болесну децу.

Током конференције за штампу, др Никитенко из локалне Дечје клиничке болнице дао је конкретне предлоге за куповину лекова и специјалне високотехнолошке опреме за прикупљена средства. Лекар је такође приметио важност заједничке молитве и пастирског збрињавања које пружа болнички свештеник.

Кампања Светла дела за Светли дан започела су 2010. године и током првих шест година прикупљена су око 93.000 америчких долара Године. 2017. прикупљено је 29.369 долара, 2018. године - 33.116 долара, а 2019. године - 40.000 долара.


Извор: Orthochristian 

(са енглеског превела Сања Симић де Граф)