Type Here to Get Search Results !

Епископ Атанасије у Милешеви: Ми се данас придодајемо сабору оних који су дочекали Светога Саву тога дана овде

 

У среду 19. маја 2021. године у манастиру Милешеви свечано је прослављен празник Преноса моштију Светог оца нашег Саве из Великог Трнова у његов манастир код Пријепоља.


Првопастир Епархије, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у Вазнесењској храму, уз саслужење архијерејског намесника прибојског протојереја-ставрофора Марка Папића, архијерејског намесника нововарошког протојереја Станка Благојевића, архијерејског намесника пријепољског протојереја Игора Ерића, настојатеља Светоуспењског манастира у Сељанима код Пријепоља игумана Петра, протојереја Николе Перковића, протонамесника Зорана Миликића из Епархије ваљевске, пароха бањског јереја Ненада Тешића, старешине Саборног храма Светог Василија Острошког у Пријепољу јереја Горана Крстића, протођакона Ивана Савића и ђакона Милорада Петровића. Усрдним појањем, монахиње милешевске обитељи предвођене својом игуманијом Аквилином одговарале су на прозбе и јектеније.

Учесници свете службе са свештеним клиром и верујућим народом били су и председник општине Прибој г. Лазар Рвовић, као и председник Скупштине општине Прибој г. Борис Мрдовић.

На почетку Божанске Литургије Преосвећени Епископ најпре је рукопроизвео у чинове чтеца и ипођакона монаха Јована, намесника манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи, а затим га  и рукоположио у чин јерођакона.

Након заамвоне молитве пререзан је славски колач и освећено славско жито које су милешевске монахиње припремиле у част Светог Саве чији се долазак у Милешеву прославља широм Српска Православна Цркве.

Честитајући празник и поздрављајући све присутне Васкршњим поздравом, Владика је беседио: – Сабрасмо се овде са добром намером, пуни љубави према Богу и деци Његовој, да сачинимо добро дело. Да расте Црква Божија, да наставља да се сабира јер ово свето место је за то одређено.

– Данашњи дан је посебан јер оне давне године 1237. Свето тело Светога оца нашега, првог Архиепископа и просветитеља, Саве настањено је у овом светом манастиру, у овом светом храму Вазнесењском. Свети Сава је благоволео тада да из Бугарске, из Трнова, дође овде у своју постојбину и да овде почива, док није насилно измештен и пренет горе на Врачар и поново се принео Богу страдајући, тако што му је тело од насилника било спаљено.

– Ми прослављамо његов долазак овде јер нам његов долазак много значи и он одређује, у највећој мери, даљи ход његове деце духовне кроз време, кроз живот, кроз историју. Ми се данас придодајемо сабору оних који су дочекали Светога Саву тога дана овде. Ступамо у заједницу са краљем српским Владиславом, са архиепископом Арсенијем, у заједницу свих оних свештеника, монаха, оног благоверног народа који је Светога Саву тога дана када је он дошао из Трнова овде дочекао, и чинимо исто оно што су они чинили онда. Они су се радовали, они су певали псалме, они су Богу благодарили. Њихова душа је била испуњена неизмерном радошћу. Свему томе и ми се придодајемо и ми се сада радујемо, јер та радост траје, она је вечно остала овде, истакао је Епископ Атанасије.

Након Божанске службе у храму сви су позвани у манастирску гостопримницу где су монахиње приредиле трпезу љубави.


Извор: Епархија милешевска