Type Here to Get Search Results !

Епископ Иларион: Христолико смирење је обједињујућа врлина


У Недељу Светих отаца Првог васељенског сабора, 13. јуна 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион началствовао је светим литургијским сабрањем у цркви Св. Георгија Победоносца у Бору. Током Литургије крштен је Лазар Мијовић, син оца Радоја Мијовића, старешине борске цркве. Епископу је саслуживао архимандрит Козма уз свештенство Епархије тимочке и протођакона Предрага Ненина из Епархије банатске, који је кумовао новокрштеном дечаку.


По завршетку Литургије Епископ је говорио о значају борбе за веру Светих отаца Првог васељенског сабора истичући њихово христолико смирење као обједињујућу врлину која једина побеђује гордост. Помињујући Св. цара Константина који је сазвао Први васељенски сабор ради разрешења многих тадашњих црквених проблема, владика Иларион је рекао: „Нажалост, ми смо сведоци да данас властодршци и владаоци овога света чине све супротно и зато имамо толике расколе у Цркви“, па закључио: „Где год је истинита вера Православна она бива подривана од власти и духа кнеза овога света зато што је једино Црква православна стуб и тврђава Истине и светионик који сведочи лаж и обману овога света коју нам продаје и непрестано нуди непријатељ нашег спасења и слуге његове“.

За крај, тимочки Епископ даровао је икону новокрштеном Лазару са жељом да благослов Господњи дође на њега и целу његову породицу.


Извор: Епархија тимочка