Type Here to Get Search Results !

Београдска премијера комада „Антене” – инспирисаног критском иконом из 15. века

  Своју београдску премијеру, композиција „Антене” ауторке Александре Вребалов, имаће у четвртак, 7. октобра у 20 часова, у катедралном храму Београдске надбискупије, цркви Узнесења Блажене Дјевице Марије, у Хаџи Милентијевој улици бр. 75.


Пре самог комада „Антене” на концерту ће бити изведене и три хорске минијатуре. У овом пројекту учестовује импознатан број музичара: монаси ковиљског манастира, новосадски хорови Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскин” и Академије уметности у Новом Саду, Ансамбл студената и професора новосадске Академије уметности и Српског народног позоришта у Новом Саду, као и  Гудачки квартет „Тајј”. Концертом ће дириговати Божидар Црњански.

На почетку концерта биће изведене три хорске композиције Скух: Тиха молитва, Ешенвалдс: O salutaris, Гјеило: Северно светло. Улаз на концерт је бесплатан, а карте се могу резервисати на адреси: mons@sbb.rs.

O настанку дела, сама композиторка Александра Вребалов о томе каже:

„Музеј уметности у Kливленду (САД) позвао ме је 2017. године да напишем музику инспирисану било којим уметничким делом у свом поседу. У својој првој посети упознала сам се са колекцијом, имајући приступ и депоу. Kустоси су ме водили по својим галеријама и причали ми о најзначајнијим уметничким објектима који их чине. У Византијској галерији привукла ме је икона Богородице Елеусе – Богородице умиљења са Kрита из 1425. године – за посетиоце Музеја у Kливленду вредан музејски примерак, а за верне и даље жива сила, портал ка божанском. Пожелела сам да је окружим звуком, заправо појањем, јер слушни пандан икони јесте појање, а обе ове – два миленијума старе форме – у оквиру византијске традиције сматрају се порталима у друго царство“.

Александра Вребалов у вези са овако аутентичним надахнућем још додаје:

„Моја веза са византијским појањем је манастир Светих Архангела у Kовиљу, у ком монаси започињу дан службом у 4 ујутру, раде на имању, праве свеће и мед, кувају безмесна јела и у богослужбеној пракси, користе и негују древну музичку традицију византијског појања. Током година, имала сам привилегију да учествујем у богослужењима и тако осетим део живота у манастиру. Јединственост тих посета заправо ме је надахнула, довела до идеје о спајању појања са иконом Пресвете Богородице у кливлендском музеју где је била планирана премијера, али су новонастале пандемијске околности, промениле првобитне замисли, тако да је дело прво приказано новосадској публици.

Подсетимо да смо прошле године, 14. априла 2020, у јеку пандемије, ипак чули фрагмент дела „Антене” у аранжману саме Александре Вребалов и са дугогодишњим сарадницима из Kронос квартета и монахом Јеротејем из Kовиља (садашњим викарним епископом топличким) као извођачима. Чланови квартета Kронос, свако у свом дому широм Сан Франциска, и монах Јеротеј из манастира Kовиљ, извели су светску премијеру овако адаптираног фрагмента „Антенa”, који је емитован на Јутјуб каналу Kронос квартета“.


Извор: Инфо-служба СПЦ