Type Here to Get Search Results !

Др Јасмина Ћирић: Kраљ Милутин - ктитор цркава светске баштине

 
У новом издању емисије Ризница на Радио-Београду 2 било је речи о краљу Милутину-ктитору цркава светске баштине. У роду Немањића, најдуже је владао, 39 година, највећи број задужбина подигао и обновио, међу којима су и Богородица Љевишка у Призрену, манастир Грачаница, Kраљева црква у Студеници, Старо Нагоричане, манастир Бањска, где је и сахрањен, али су стицајем историјских околности, његове свете мошти премештане, и сада се налазе у Софији у Цркви Свете Недеље. Гошћа Ризнице је иницијатор овог скупа, историчар уметности др Јасмина С. Ћирић, доцент Филолошко-уметничког факултета у Kрагујевцу. Аутор и водитељ Душанка Зековић.


Звучни запис емисије


Стефан Урош II Милутин Немањић (1253-29. октобар 1321-Неродимље код Урошевца) од Србије је, у скоро четири деценија владавине, створио снажну и успешну државу, а границе значајно ширио ка југу, на рачун Византије.

Поводом 700 година од смрти краља Милутина и објављивања тројезичне књиге резимеа научних радова Међународног научног скупа „Kраљ Милутин и доба Палеолога: историја, књижевност, културно наслеђе" (Скопље, 24-26. октобар 2021)


Извор: РТС