Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Свакога човјека чекају искушења – свештенослужитеља мало више


Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос, 24. септембра 2022. године, Свету службу Божију у манастиру Светог Николаја Мирликијског на Ободу Црнојевића. Саслуживала му је братија манастира Светог Николе, манастира Подмаина и Цетињског манастира. У току Литургије Митрополит Јоаникије је у чин јеромонаха рукоположио досадашњег јерођакона Николаја (Античевића), а у чин јерођакона монаха Калистрата (Бојовића), сабраћу ове свете обитељи.


Звучни запис беседе


У литургијској бесједи након читања Јеванђеља отац Рафаило (Бољевић), игуман манастира Подмаине подсјетио на ријечи Господње да сваки онај који не узме крст свој и не крене за мном није мене достојан.

“Видите каква једна другачија перспектива живота. Зато Цркву Христову, тачније самога Христа кроз Цркву треба да доживимо озбиљно. Треба да се предамо, браћо и сестре. Не треба да чувамо живот свој. Треба да га изгубимо, Њефа ради”, рекао је он.

Казао је да да нама хришћанима не треба ништа ако је Господ са нама.

“У Њему је пуноћа живота. Притом, живота вјечнога. Зато, будимо храбри, браћо и сестре, одважни. За овај пут је потребна храброст, духовна храброст. Потребна је смјелост да изгубимо живот свој, не било како, суицидно, патолошки, него да га губимо дајући га Христу по светом Јеванђељу и унутар животворног светотајинског амбијента Цркве Христове”, казао је отац Рафаило (Бољевић).

На крају богослужења Митрополит Јоаникије је рекао да је најсветије дјело у овом свијету дјело свештеничке службе.

“То се подразумијева, али би било добро да о томе још више водимо рачуна да онај који прима ђаконски или свештенички чин, а нарочито епископскли чин, да буде човјек спреман да носи такве дарове, такву одност и тако свето и узвишено дјело. Јер, све друге службе односе се на оно или на ово, а служба свештеничка односи се на људске душе, на спасење и на вјечност”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да због тога они што се спремају за свештеничку службу требају да буду прекаљени.

“Требају да буду обучени, да буду спремни, јер их свакако чекају многа искушења. Свакога човјека искушења, али свештенослужитеља мало више јер и више се гледа на његово понашање”, нагласио је Митрополит Јоаникије.

Новом јеромонаху и новом јерођакону пожелио је срећно рукоположење.

“Нека се радује ова света обитељ. Радују се и они који су ову цркву подизали у славу Божију”, казао је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска