Type Here to Get Search Results !

Никољдан - слава храма манастира Буково


Братство манастира Буково торжествено је прославило своју храмовну славу – Светог Николаја Мирликијског Чудотворца у понедељак 19. децембра 2022. године. Светом архијерејском Литургијом началствовао је Преосвећени Епископ тимочки господин Иларион уз саслужење буковског игумана архимандрита Козме, протосинђела Еноха, архиђакона Илије, јерођакона Марка и ђакона Уроша Памучара.


Након свете Литургије, Епископ је честитао буковској сабраћи славу храма који за многе присутне представља духовну колевку, те је изразио благодарност и радост због обновљеног и допуњеног иконостаса манастирске цркве.

Владика Иларион је затим, у архипастирској беседи, подсетио вернике на непресушни и благодатни извор Љубави Божје из које је Бог најпре створио човека а потом га палог и огреховљеног подигао и обновио. Свети Николај нам сведочи да је мало потребно за наш живот у Христу. Потребна је љубав наша која одговара на бескрајну Љубав Божју и потребна је свест да смо без Бога и Духа Светога пролазна земља, рекао је тимочки Епископ и закључио – Потребно је, драга браћо и сестре, да се мало потрудимо да издвојимо свој ум од земаљских и пролазних ствари и да гледамо у Небо, да одатле очекујемо помоћ, да у томе и у Јеванђељу сагледавамо смисао и призвање свог живота, да се окренемо живоме Богу који то чека и који се радује и нада нашем обраћењу.


Извор: Епархија тимочка