Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Када празнујемо Божић, славимо оваплоћење Христово

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служиo jе са свештенством данас, 18. децембра, свету архијерејску Литургију у цркви Свете Тројице у Старом граду у Будви.


Звучни запис беседе


Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је у архипастирској бесједи нагласио да се у ове свете дане Божићнога поста радујемо унапријед Рођењу Христовоме – Божићу и припремамо да у своје срце смјестимо Богомладенца, да примимо Њега као живот, као свјетлост и радост, као Спаситеља свијета и Спаситеља свакога од нас појединачно, и нас који смо на земљи и оних који ће доћи и оних који су од раније отишли у наручје Божје. Јер је Господ благоизволио да на такав начин спасе овај свијет, да прими људску природу не умањивши ничим своје божанство, али и ничим не ограничивши пуну, праву људску природу коју је примио од Пресвете Дјеве силом Духа Светога.

„На такав начин Господ је узажелио да подијели са нама нашу сву судбину и земаљске радости, туге и несреће, болести, понижења и смрт. Он је, као што јеванђелист рече, дошао у овај свијет иако је Цар над царевима, Господар над господарима, примивши обличје слуге, али не привидно, него стварно и реално, да би се са нама потпуно сјединио.“

Даље је Владика појаснио да када празнујемо Божић, славимо оваплоћење Христово и то исповједамо као основну и најсветију истину наше свете вјере: да се Бог са небеса, Творац неба и земље, из љубави према роду људском оваплотио од Пресвете Богородице и постао човјек, као један од нас. Зато га слави и небо и земља.

„Небо Га слави због Његовога божанства, а људи због Његове људске природе, а заправо то сједињење божанске и људске природе представља сједињење неба и земље, и због тога се радују подједнако и небо и земља. И када служимо Свету службу Божију, ми заједно са анђелима небеским и са духовима праведника који су Богу угодили, који су пред Престолом Божијим, пјевамо и славимо најсветије име Божје. И сједињујемо се у Духу Светоме са Њиме исто као и они на небу и ми на земљи и то је једна Црква која обједињава небо и земљу, сабрана око Господа и Спаситеља нашега Исуса Христа.“

Подсјетивши да због љубави коју је Господ показао према људима својим оваплоћењем, али и због Његовог проповједања Јеванђеља и чудеса која је учинио, посебно зато што је примио крсно страдање и излио своју живоносну крв за опроштај наших гријехова и обновљење наше природе, Митрополит Јоаникије је истакао да се Он јавио и као побједитељ смрти и да Га зато славимо, величамо и клањамо се Његовоме оваплоћењу.

Говорећи о светитељу кога данас прослављамо, Високопреосвећени Митрополит је казао да се Свети Сава Освећени од младости опредијелио да служи Господу Богу.

„Свети Сава Освећени испунио се Духа Светога, постао сасуд Божије истине, правде, љубави, Божије свјетлости и милости. Зато што је Господу служио, одричући се свега земаљског ради љубави Његове, као велики аскета, духовни атлета и подвижник који је задивио Исток са својим великим подвизима, захваљујући мудрости и љубави Божјој која се у њему настанила, он је обраћао и незнабожце у вјеру православну. Сабрао је велики број монаха те је пустиња процвјетала као крин и замирисала као рајска башта врлинама светих подвижника који су се око њега окупљали“, казао је у својој бесједи Владика, додавши да овај велики подвижник, није остао изолован у пустињи него када је год требало помагао је својој Цркви да одбрани свету православну вјеру, јер је у то вријеме било много јереси које су погрешно училе о Господу Исусу Христу и о Његовоме оваплоћењу.

Свети Сава Освећени био је игуман манастира Светог Саве у Палестини, за кога је касније српски народ био веома везан и преко кога смо се ми, и преко оца нашега Саве, казао је Митрополит, „накалемили на то велико и славно предање које гаји света земља Палестина по којој је Господ Исус Христос ходио и проповједао Јеванђеље у којој је извршио спасење рода људскога“.  Светога Саве Освећеног сјећамо се дакле и због нашег Светога Саве који је по њему добио име и наставио његово дјело. Два пута се поклонио његовим моштима у Палестини у манастиру Светога Саве и из те светиње добио и донио српском роду велике дарове: иконе Тројеручицу и Млекопитатељницу и жезал преподобног Саве Освећеног.

По Митрополитовим ријечима свакоме од нас је отворена могућност да се усавршавамо, да идемо од добра на још боље или ако смо залутали или погрешили, да се вратимо на истински Божији пут јер се Господ, кога је Свети Сава Освећени проповједао, сјединио са нама оваквим, не одвајајући грешнике од праведника него једнако љубећи и праведнике и грешнике.

„Јер свима једнако треба спасење, као што Псалмопојац рече: Бог праведнике љуби, а грешнике милује. И видимо како је Његово дјело било, нико од нас није изостављен од Његове љубави ма гдје се налазио, ма у каквом гријеху, застрањењу био. Бог је увијек близу, мада не намеће себе него поштује до краја људску слободу. Али када се, кад ко хоће од нас, обрати Њему, Он је увијек ту да нас прихвати, избави и помилује и то свједоче сви Свети Божији угодници, Свети апостоли, Свети оци и посебно Свети духоносци као што је био Свети Сава Освећени.“

Подсјетивши још једном на посебну повезаност и поштовање Светога Саве Освећеног код Срба, Митрополит је нагласио да је Божји благослов за све хришћане да имамо црквицу Светога Саве у Будви и да због тога треба сви да се радујемо.

„Зато смо се данас овдје сабрали у току овога Божићњега поста, да се укријепимо духовно, да се објединимо, а у том нашем јединству вјере, које је пуно Духа Светога, велико је оснажење, велика снага и сила. И зато, драга браћо и сестре, да не изостајемо са светих богослужења, јер тада Господ излива своју богату милост и велике дарове, своју љубав на све нас, љубећи нас као своју милу дјецу која се Њему обраћа молитвено као своме Оцу небескоме у љубави и блискости, у сједињењу са Господом с којим се сједињујемо кроз Свете тајне Христове. Свима на здравље овај велики празник, на укрепљење, на радост и да овако се сабирајући, наравно и постећи, молећи се Богу, припремајући се, да у радости дочекамо свијетли празник Рођења Христовога“, поручио је Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска