Type Here to Get Search Results !

Призив на сретење са Живим Богом: Приказ 309. броја Светигоре


„Све док се са Богом не сретнемо, ништа овдје на земљи стекли нијесмо“, рекао је блаженопочивши митрополит Амфилохије у бесједи у Цетињском манастиру на Сретење Господње 2017. године, објављеној у новом броју Светигоре под насловом „Сви свети Божји људи су богопримци“.


Доживљај празника Сретења Господњег, Светигора − образник за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске употпуниће не само митрополитовом бесједом него и цјелокупним садржајем. Највише је текстова везаних за Светога Саву, као што су одломак из једног предавања епископа Атанасија (Јевтића) „Свети Сава као просветитељ“, прилог о светосавским академијама у Митрополији црногорско-приморској и шире, репортажа са централне академије у Подгорици и овогодишња бесједа са те академије др Драга Перовића „Свети Сава, наш најближи“.

Божићне теме присутне су и у овом броју. Објављена је Порука Митрополита црногорско-приморског Јоаникија о Божићу 2022/2023. године, репортажа о прослави Божића у Митрополији црногорско-приморској „Божји мир за помирење свих са свима“, као и репортажа о томе како су чланови хуманитарне организације „Српска нит” и ове године обрадовали малишане на Косову и Метохији.

На насловници овог броја су архиепископ албански Анастасије и митрополит Јоаникије, који је недавно био у посјети Албанској православној цркви, о чему говори репортажа

„Дјело ширења братског заједништва“.

Публикован је низ других занимљивих текстова, почев од текста јеромонаха Владимира (Палибрка) „Парадигма постмодерне у роману Зли дуси Ф. М. Достојевског“; други дио текста ђакона Ведрана Грмуше „Свједочанство вјере Свјетлости на Далеком истоку“; текст Смиље Влаовић „Помпеја до Његоша и након њега“; др Будимира Алексића „Милован Џаковић велики жупан Зетске области (1864–1942)“; ђакона Павла Љешковића „Несрећна љубав“; др Јелене Газдић „Школa историје српског језика у Тршићу“, поезија Вјере Вукашин Витошевић. На крају су редовне рубрике Љетопис Митрополије и Архив.

Овај сретењски број Светигоре читаоцима ће сигурно остати у сјећању због опроштаја од  протођакона Владимира Јарамаза, који је похитао Господу своме у сретење.


Извор: Митрополија црногорско-приморска

Рубрика