Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије: Да Господа држимо увек у наручју као што га је држао и Свети Симеон


У молитвеном присуству Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава служио је 14. фебруара 2023. године. уочи празника Сретења Господњег, свеноћно бденије у крипти храма Светог Саве на Врачару.

Свеноћном бденију молитвено су присуствовали преосвећена господа епископи шабачки Јеротеј, новобрдски Иларион, јегарски Нектарије и топлички Петар. На богослужењу је појао атински хор Тропос заједно са хором обједињених српских појаца.

Уследила је света архијерејска Литургија на којој је началствовао Његова Светост Патријарх г. Порфирије уз саслужење преосвећене господе епископа шабачког Јеротеја, марчанског Саве и јегарског Нектарија. На крају богослужења патријарх Порфирије је поручио:

– Нека је на здравље и спасење, браћо и сестре, свето причешће и нека је благословен празник. Нека Бог да молитвама свих светих својих, а нарочито молитвама Светог Симеона Праведног, да Господа држимо увек у наручју као што га је држао и Свети Симеон очекујући спасење, да и ми Господа узмемо у наручје своје и да Он буде наше спасење, баш као што је и Он нас већ једампут за свагда узео у своје наручје и учинио своје Царство свакодневницом нашом и реалношћу напег живота. Нека би Господ дао да Он у нашем наручју и ми у Његовом једампут за свагда будемо, останемо и јесмо у том јединству. Само онда када смо у јединству са оваплоћеним Сином Божјим онда смо способни да градимо јединство међу собом, да ми у себи будемо једно и да будемо јединствени, а не подељени, а не шизофрени. Нека је срећан празник! Благодаримо појцима, пре свега браћи која су дошла из Атине, члановима хора Тропос на челу са диригентом Константином Ангелидисом, који је професор византијског појања. Многи наши студенти, који су студирали у Грчкој, били су  његови ученици.


Извор: Инфо-служба СПЦ