Type Here to Get Search Results !

Епископ Теодосије на Трифундан богослужио у Великој Хочи


Светом архијерејском литургијом у параклису Светог Трифуна у Великој Хочи јутрос је започела прослава овог Божијег угодника у ораховачком крају. Свету литургију је служио Епископ рашко-призренски г. Теодосије, уз саслужење свештенства и свештеномонаштва и молитвено учешће верног народа.


Трифундан је и слава Ораховца, па је поводом општинске славе освештан и пререзан славски колач, који је у име Општине принео Марко Сташић.

Владика Теодосије је беседио о Светом мученику Трифуну, позивајући верни народ да посте Велики пост, да се исповедају и причешћују.

“Међу светима који су чули глас Божији и који су целим своји животом служили Богу у духу, у истини правди и љубави јесте Свети мученики Трифун кога данас славимо. И овде овај параклис, ова капела у овом конаку метоха дечанског, у овом селу посвећена је Светом Трифуну јер је он заштитник виноградара, а заштитник је и свих оних који несебично служе Богу”, беседио је Владика Теодосије, преноси Радио Гораждевац.

Након Свете службе Божије Владика је у пратњи свештенослужитеља и народа отишао до Дечанског винограда, где је упутио молитву Светом Трифуну и благословио почетак радова у винограду, поливши вином прве орезане чокоте.

Како је известио Радио Гораждевац, неки од мештана Велике Хоче су још рано у зору, пре Литургије, обишли своје винограде и симболично започели са орезивањем лозе. У Ораховцу се мушкарци свих узраста сакупљају у једном винограду где сви заједно симболично обаве обичај, а затим уживају у ловачком пасуљу и погачи. Домаћин (кум), који се мења сваке године, погачу ломи са домаћином кога он изабере за наредну годину.

Поред Ораховчана, прослави Трифундана традиционално присуствује и пар момака из Косовске Митровице, као и пријатељи из Уба и Крагујевца који, како кажу, користе сваку прилику да посете Ораховац, али им је за Трифундан долазак обавезан.

Као и сваке године, кројење винове лозе у Ораховцу је започео најстарији активни виноградар у овом месту, Стеван Радић. Он каже да је важно да се обичаји очувају и да се пренесу на будуће генерације.

“Ја сам стар, најстарији сам од свих овде, али док могу ја ћу да долазим у виноград. Данашњи празник је најважнији за нас виноградаре и зато се ми сакупљамо овде сви заједно да би сачували обичаје и да би се они пренели на младе генерације. Сваке године прво окројимо лозу, сви по мало, и онда седнемо за софру, сломимо погачу и тако испоштујемо традицију која се чува годинама овде код нас у Ораховцу”, рекао је деда Стеван за Радио Гораждевац.


Извор: Митрополија црногорско-приморска