Type Here to Get Search Results !

Епископ Дамаскин на слави храма у Кисачу надомак Новог Сада


У недељу, 30. јануара / 12. фебруара 2023. године, на празник Света Три Јерарха, прослављен је престони празник храма у Кисачу. Бденије уочи празника служио је протонамесник Лазар Мајсторовић, парох ветернички, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

Светом Литургијом на дан празника началствовао је протојереј Петар Ђукић, парох каћки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После свете Литургије извршен је трократни опход око светог храма и помен уснулим ктиторима, приложницима, свештенослужитељима и парохијанима светог храма.

Вечерњим богослужењем началствовао је Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. По завршетку вечерњег богослужења Преосвећени владика Дамаскин је благословио славске дарове, које су принеле славске куме, Јасмина и Јелена Анђелић. Владика Дамаскин је потом сабраном верном народу честитао храмовну славу и јубилеј – двеста педесету годишњицу изградње храма у Кисачу. Потом је верне поучио о значају Света Три Јерарха, рекавши: „Нама остаје да се угледамо на Христа, али да се угледамо и на њихов живот, јер они су били и учени људи, а били су спремни да свакоме човеку приђу на његовој разини и разговарају са човеком оним језиком који тај човек разуме. Свети Григорије Богослов је био велики песник и велики богослов и назван је тако. Свети Василије Велики исто тако је био велики богослов Цркве, устројитељ монашког живота. Свети Јован Златоуст је био ненадмашни беседник, протумачио је скоро читаво Свето Писмо. Али све то, браћо и сестре, они су чинили не ради своје славе, да би се они истакли, него да би истакли Христа и да би Његово Име пронели кроз векове. Зато их Црква слави као највеће Оце и Учитеље Цркве, као равне апостолима, као што смо чули у данашњем тропару.ˮ

На крају се обратио презвитер Огњен Верић, парох кисачки, који је захвалио Његовом Преосвештенству Епископу бачком господину Иринеју на благослову, Преосвећеном Епископу мохачком господину Дамаскину на доласку у Кисач и речима поуке, а кумовима овогодишње славе на труду. Поздравио је и г. Александра Стојаковића, који је преузео залог кумства за наредну славу.

Вечерњем богослужењу присуствовали су Владимир Ловас, свештеник Словачке Евангеличке Цркве а. в. у Кисачу, Ана Палик-Кунчак, суперинтендант Евангеличке Методистичке Цркве у Кисачу, Павел Сурови, уметник и покрајински посланик у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине, као и многобројни верници.


Извор: Инфо-служба Епархије бачке