Type Here to Get Search Results !

Сусрет патријарха Порфирија и градоначелника Шапића

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије разговарао је 13. фебруара 2023. године у храму Светог Саве на Врачару са градоначелником Београда г. Александром Шапићем.

Том приликом, градоначелник Шапић је патријарху Порфирију представио актуелне и будуће планове за напредак и развој главног града. После обилска храма Светог Саве и Светосавског платоа, Градоначелник и Патријарх су се обратили многобројним представницима медија.

– Моја обавеза као градоначелника је да имам интензивну и добру сарадњу са Српском Православном Црквом, као најдуговечнијом институцијом у српском народу, и са Патријархом. Докле год будем био на овом месту Црква може да рачуна на свој град и на раширене руке у сваком виду сарадње – истакао је градоначелник Шапић, који је подсетио да је недавно на седници Скупштине града манифестација „Београдски дани породице” проглашена манифестацијом од посебног значаја за Град Београд, а мај – „Месецом породице”, с обзиром да је 15. мај Међународни дан породице.

– Ове године ћемо 13. и 14. маја организовати један велики скуп који треба да покаже заједништво не само у породици већ заједништво нашег народа, свих грађана Београда., да покажемо да постоје неке традиционалне вредности, да не смемо да одустанемо од њих и од наше прошлости уколико желимо да на прави начин васпитавамо будуће генерације. Очекујем да ће Његова Светост узети учешће у тој нашој манифестацији која ће бити промоција радости, заједништва и традиционалних вредности. Позваћемо људе из свих сфера друштва да нам се прикључе и да покажемо свима шта је Београд, шта је Србија – рекао је градоначелник Шапић.

На почетку обраћања Његова Светост Патријарх г. Порфирије је заблагодарио Градоначелнику што је одвојио време за разговор о неколико важних тема везаних за Српску Православну Цркву и за житеље града Београда: – Ово је наравно само један у низу редовних састанака који су природни и нормални за све људе на плану односа и комуникације са градским структурама, јер је Градоначелник и својеврсни домаћин града, па се стога за све, најпре радости, а онда и бриге и проблеме, сви обраћамо граду, тј. домаћину града. Хвала Богу, ми немамо проблема на том плану, али имамо доста послова које морамо заједно да радимо. Данас смо се између осталог договарали и, верујем, договорили око уређења Светосавског платоа, трга испред храма Светог Саве. Помињали смо и санацију Свете Петке и цркве Ружице на Калемегдану, као и неких важнијих храмова у нашој престоници.

– Свакако полазећи од чињенице да је породица једна од најважнијих вредности сваке заједнице, ми смо веома обрадовани планираном манифестацијом која је посвећена породици у месецу мају. Подразумева се да ћемо узети учешћа у тим манифестацијама, јер породица као нуклеус сваке заједнице, као полигон у којем се изграђује дух заједнице, јесте нешто што је брига Цркве не само данас него одувек. Ако је ишта данас угрожено то је онда управо доживљај себе самог, човека као бића заједнице, а створени смо за заједницу. Када ми кажемо језиком Библије да је човек створен по слици и прилици Божјој то управо значи да човек није створен као самац, као појединац, као затворена монада, него да је створен као заједница, да је створен да смисао свог постојања нађе управо у заједници, у општењу у комуникацији, у заједничарењу са другим људима. У том смислу заиста је читав људски род створен да буде породица. Међутим да би смо доживели општи план као план своје породице морамо почети од елементарног, од основног контекста заједнице, а то је управо породица у најужем смислу те речи. Град Београд је једна велика породица коју наравно не сачињавају само православни Срби. Тој породици припадају и сви други људи без обзира којој вери припадају, без обзира на који начин се Богу моле, без обзира на то да ли уопште припадају било којем верском контексту и да ли се Богу моле. У сваком случају брига Цркве за односе међу људима јесте управо брига о изграђивању заједништва, тј. о изграђивању односа међу људима у којем свако треба да има позицију као члан породице, истакао је патријарх Порфирије, уједно захваливши на иницијативи коју Градоначелник и Скупштина града Београда покреће.

– Сигуран сам да ће на манифестацији која ће се десити у мају, а назива се „Београдски дани породице”, читав град као једна породица имати прилику да се радује сусрету, да се сви радујемо једни другима, да у најмању руку оставимо то као принцип и да разумемо да смо сви једни другима потребни, да нико није вишак и да нико не може рећи за себе сам сам себи довољан и да нико не може рећи други нам нису потребни. Хвала Вам, господине Градоначелниче, што сте овде у овом светом храму, где ћемо се, ако Бог да, сабирати што чешће у радости, са молитвом Богу за породицу, за заједницу, за све људе, за њихов унутарњи склад и хармонију, али и за мир у читавом свету, истакао је патријарх Порфирије.


Извор: Инфо-служба СПЦ