Type Here to Get Search Results !

Митрополит Хризостом богослужио у Фочи


У Недељу о блудном сину, а на празник Света Три Јерарха – Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог, 12. фебруара 2023. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом је посетио Богословију Свештеномученика Петра Дабробосанског у Фочи.


Свету архијерејску Литургију митрополит Хризостом је служио у храму Светог Петра Дабробосанског и Светог Василија Острошког, уз саслужење протојереја Душана Андрића, архијерејског намесника србињског; протојереја Љубомира Пријовића, ректора Богословије у Фочи; јереја Милоша Јањића, Ранка Ковача, Синише Божића и Вјекослава Јовановића; као и ђакона Младена Старовића.

Богословија „Света Три Јерарха“ из манастира Крке је, због ратних дешавања 1995. године у Далмацији, одлуком Светог Архијерејског Сабора била стационирама прво на Дивчибарама, а потом (1996.) у Фочи, па стога Богословија у Фочи Света Три Јерарха прославља као своју другу крсну славу. Тим поводом је митрополит Хризостом осветио славске дарове, а затим и беседио:

– Наша Богословија Светог Петра Дабробосанског је од 1997. до 2000. године као своју крсну славила Света Три Јерарха. Заправо у самом почетку свог живота и рада она је била Крчка богословија смештена овдје у Фочи. Зато данас свечано и радосно славимо данашњи празник као своју другу славу молећи Света Три Јерарха и нашег патрона Светог оца Петра да својим молитвама и заузимањем пред Оцем нашим Небеским благослови све вас драги ученици, који се учите у њој, и вас господо професори, који их учите наукама Господњим.


Извор: Митрополија дабробосанска