Type Here to Get Search Results !

Руска црква помаже православне у Пакистану

Руску православну мисију у Пакистану обавља свештенство и парохије које су директно под Московском патријаршијом, као и свештенство Руске заграничне цркве. С свештенство и верници у Русији и иностранству активно подржавају православне вернике у тој земљи којих је у све већом броју.


У октобру су парохијани цркава у сибирском граду Томску учествовали у добротворном скупу за изградњу прве цркве у пакистанској престоници Исламабаду. Храм ће бити посвећен Рођењу Пресвете Богородице и служиће о. Пол Анжум, рођени Пакистанац који је пре неколико година завршио Томску богословску академију.

Средствима прикупљеним у Томску и онлајн парохијани у Исламабаду  могли су купити плац за своју будућу цркву, саопштава Епархија томска.

Свештеник Павле је старешина цркве Св. Петра и Павла, која је на другом спрату куће његових родитеља у Лахору, Пакистан. Шест хришћанских породица чине језгро парохијана. Он се такође пастирски стара о парохијанима у Исламабаду (три породице), Миан Чану (четири породице) и Хајдерабаду (21 породица). Након изградње цркве у Исламабаду, планирају да то ураде и у осталим градовима, рекао је о. Павле у видеу захвалности који је послат епархији.

С друге стране, о. Јосиф Фарук, пакистански свештеник Руске заграничне цркве, тренутно је на путовању по Америци, где је имао прилику да посети седиште ове Цркве у Њујорку и манастир Свете Тројице у Џорданвилу.

О. Јосиф је са Његовим Високопреосвештенством митрополитом Николајем, Првојерархом РПЦЗ, прославио велики празник Богојављење у Саборном храму у Њујорку, а за време Малог входа, за трудове у проповедању Православља у Пакистану, одликован је правом ношења набедреника и камилавке, саопштава Источноамеричка епархија РПЦЗ.

Ове године се навршава 10 година од рукоположења о. Јосифа од стране Његовог Високопреосвештенства митрополита Илариона, бившег Првојерарха. Његовим благословом о. Јосиф и његови сарадници отворили су православни образовни центар у Пакистану и преводе богослужбене текстове на урду, главни језик Пакистана.

Затим је посетио Џорданвил од 23. јануара до 8. фебруара, учествујући у свакодневним службама и животу манастира и Богословске академије. Дана 3. фебруара о. Јосиф је одржао презентацију о пакистанској мисији, говорећи и о изазовима са којима се суочавају и изразивши жељу да подигну одговарајућу цркву. На пример, хришћани у Пакистану могу само проповедати и преобратити само немуслимане. Покушај обраћења муслимана може довести до смртне казне.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Orthochristian.com