Type Here to Get Search Results !

Варшавска Саборна црква Свете Софије коначно завршена, освећење у мају

Осам година након што је положен камен темељац, изградња варшавске Саборне цркве Свете Софија је коначно завршена.


Његово Блаженство митрополит варшавски и све Пољске Сава објавио је радосну вест верницима Пољске цркве у петак, 10. фебруара 2023. захваливши им на финансијској, физичкој и молитвеној подршци током изградње.

Саборни храм је подигнут у част погинулих у Варшавском устанку и у радним логорима у Првом и Другом светском рату , као и прогнаних, подсећа Његово Блаженство. Зато ће се молити за покој њихових душа, „да се сви сетимо страдања предака наших“.

Уз то, митрополит Сава позива све архијереје, свештенство, монаштво и верни народ Пољске Цркве да у недељу 14. маја о.г. присуствују дуго очекиваном празничном освећењу Саборног храма.

Сабирна црква архитектонски подсећана  на култну Саборну цркву Свете Софије у Цариграду, прва је православна црква изграђена у Варшави у последњем веку, и трећа је активна православна парохија у пољској престоници.

У Варшави има око 30-40.000 православних верника, који су до сада имали само две дејствујуће цркве: Саборну цркву Свете Марије Магдалине, подигнуту 1867-1869, и цркву Светог Јована Лествичника, подигнуту 1905. године. У 20. веку у пољској престоници је постојало неколико десетина православних цркава, мада је већина уништена 1920-их.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com