Type Here to Get Search Results !

Одржан састанак Синода Патријаршијског егзархата Западне Европе


Дана 13. фебруара 2023. године, под председавањем Патријаршијског егзарха западноевропског, митрополита корсунског и западноевропског Нестора, одржан је редовни састанак Синода Патријаршијског егзархата Западне Европе, на коме су присуствовали епископи који служе у земљама Западне Европе: архиепископ бриселски и белгијски Симон, архиепископ хашки и холандски Јелисеј, епископ сурошки Матеј и епископ кафски Петар, викар Патријаршијског егзарха западноевропског.


Чланови Синода изразили су дубоку синовску захвалност Његовој Светости Патријарху московском и целе Русије Кирилу и Светом Синоду Руске Православне Цркве на бризи и неуморном старању о епархијама и парохијама у Западној Европи, организовању њиховог канонског устројства и вези са Мајком Црквом у садашњим тешким околностима.

Током састанка размотрена су питања међуепархијске координације информативно-образовних активности, служења младима и помоћи избеглицама које су дошли у земље пастирске одговорности Патријаршијског егзархата Западне Европе.

Чланови Синода известили су о стању у епархијама које су им поверене и разменили мишљења о широком спектру актуелних проблема.

У складу са Правилником о унутрашњем уређењу Патријаршијског егзархата Западне Европе, записници састанка биће послати на одобрење Његовој Светости Патријарху московском и целе Русије Кирилу и Светом Синоду Руске Православне Цркве.

Уочи састанка Синода Патријаршијског егзархата Западне Европе, 12. фебруара, у Паризу су одржане прославе поводом крсне славе Света Три Јерарха. Тога дана у Саборном храму епархије Патријаршијски егзарх за Западну Европу, митрополит корсунски и западноевропски Нестор, служио је Литургију.

Владици Нестору саслуживали су епископи Западноевропског егзархата, који су допутовали у Париз да присуствују састанку Синода: архиепископ бриселски и белгијски Симон, архиепископ хашки и холандски Јелисеј, епископ сурошки Матеј, као и настојатељ храма протојереј Николај Ребиндер, благочини парохија епархије у Швајцарској архимандрит Мартин (де Кафлиш), настојатељ храма Светог архангела Гаврила на Мартинику свештеник Жан-Дени Рано и свештенство цркве Света Три Јерарха.


Извор: Мospat.ru