Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Првенство без љубави је мрзост пред Богом

Дана 11. фебруара 2023. године када наша Црква молитвено прославља Пренос моштију Светог Игњатија Богоносца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Смедеревској Паланци.


Звучни запис беседе


Епископу су саслуживали: архимандрит Петар (Драгојловић), игуман манастира Пиносава, протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, протојереј Драган Икић, протојереј Слободан Сенић, протонамесник Срђан Ковачевић, јереј Дејан Ненадовић, јерођакон Василије (Старовлах) и ђакон Владимир Степановић.

После прочитаног Јеванђеља, владика је богонадхнуто произнео проповед обративши се верном народу следећим речима: Први је у Цркви онај који служи Богу. Треба да се трудимо да у смирењу служимо, било у чему, а поготово у спасењу, и ми ћемо бити спасени. Да му помогнемо у било чему, оном што је честито, и то ће нам се вратити на више начина. Дакле, оно што највише човека узвишава пред Богом јесте љубав чија је тајна у жртви и као што рекох, у служењу другоме. Првенство, без љубави је мрзост пред Богом, кажу свети оци. Господ овим примером објашњава и саму тајну Цркве, а то је оно што је важно, као заједнице љубави којој свака личност суштину свога постојања више не види у индивидуалности, не види у себи, него у поседовању врлина добрих. У служењу, и у жртвовању за другога. Нема веће љубави, него да живот свој положимо за другога. 


Извор: Епархија шумадијска