Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије у манастиру Буково: Џаба се око свега трудимо ако немамо праве и истинске плодове душе и срца


Братство манастира Буково код Неготина свечано је данас, 14. фебруара 2023. године, прославило Светог Трифуна, заштитника винара и виноградара. 


Прилог Радио-Светигоре


Свечано литургијско сабрање предводио је Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије уз саслужење Његовог преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона и свештенослужитеља Епархије тимочке. На литургијске прозбе одговарали су чланови зајечарског црквеног хора, извјестила је Епархија тимочка.

Након Литургије, Епископ тимочки пожелио је добродошлицу Митрополиту црногорско-приморском који је по први пут служио у буковској светињи, те га је упознао са историјом манастира и посебностима неготинског краја. Подсјетивши да је Неготин био друго сједиште епископа тимочких, Владика је истакао да атмосфера која влада у Неготину и Саборни храм који је подигнут у име Свете Тројице и Стара неготинска црква и читава Неготинска крајина, свједоче о православном духу, саборности и свијести колико Црква има удјела и значаја у животу овога краја.

“Желећи Вам добродошлицу, молимо Вас да на ове људе овдје пренесете благослов, као што сте синоћ на нашу молитвену и црквену заједницу у Зајечару. Да упутите ријечи подршке и поуке, јер долазите из светосавске, светонемањићке, светосимеоновске Црне Горе. Ваше ријечи ће нам бити велико укријепљење, као што нам увијек буде укријепљење и посјета светињама Црне Горе. Да сте добродошли!”

Високопреосвећени Митрополит Јоаникије се захвалио својим домаћинима на гостопримству и љубави и пожелео је свима срећан и благословен данашњи празник.

“Свима нек је срећан овај дивни празник који најављује прољеће, најављује обнову цијеле природе”, бесједио је Митрополит и поручио: “Џаба се око свега трудимо ако немамо праве и истинске плодове душе и срца. То је, прије свега, права и истинита вјера, онда Божја истина и правда, љубав и доброта. То су плодови које рађа духовни виноград који се зове народ Божји и Црква Божја. И као што се пуно трудимо око овоземаљског винограда, јер је то лијепо и корисно, тако исто треба да се трудимо око спасења својих душа, да искоријенимо као коров са њиве сваку мржњу, злопамћење, пакост, и све оно што квари људски живот и односе међу људима.”

По завршетку Свете службе Божије вјерни народ, предвођен владикама кренуо је у литију до манастирског винограда гдје је обављен чин благосиљања винограда уз орезивање виновог чокота и призивање Божјег благослова на све тимочке винограде.

Прослављање празника настављено је за трпезом љубави у манастирском конаку.

Високопреосвећени Митрополит Јоаникије ће сјутра на празник Сретења Господњег – славу Тимочке епархије, служити Свету службу Божију у Цркви Светог Георгија у Кладову.


Извор: Митрополија црногорско-приморска