Type Here to Get Search Results !

Епископ Фотије: У причи о блудном сину се сви препознајемо


Поводом храмовне славе света Три Јерарха, Његово Преосвештенство Епископ зворничко- тузлански господин Фотије служио је свету архијерејску Литургију у храму посвећеном овим великим учитељима Цркве у Балатуну код Бијељине.

Старјешина храма јереј Ђорђе Грујић дочекао је свог архијереја у порти храма заблагодаривши му на доласку.

''Ево нас данас, да прославимо света Три Јерарха, крсну славу храма у Балатуну. Велики угодници Божји који су поставили темеље православног богословља у нашој Цркви. Свети Василије Велики 'труба Духа Светога' и велики аскета. Са друге стране, свети Григорије Богослов. Код неког од Отаца се може наћи по нека мала недоумица и теолошко учење који није у потпуности догматски потврђено, али код Григорија Богослова не. Код њега је све потпуно православно. И наравно, свети Јован Златоусти. Све што је рекао, заиста је било злата вредно и душекорисно'' – рекао је Владика Фотије на почетку своје данашње бесједе.

У наставку, Епископ је говорио на тему Приче о блудном сину која је данас прочитана из светог Јеванђеља.

''У тој причи се сви препознајемо јер треба непрестано да се враћамо Богу кроз покајање. Кроз промену свога живота као млађи син из ове приче. Он је био препознатљив по својим гресима. Грешио је видљиво, делима. А његов рођени, старији брат је грешио мислима. Ми обично лако бацимо камен на онога ко греши делима. Такве људе без много размишања и брзо осудимо. А оне који греше мислима не препознајемо као грешнике. Не видимо њихов грех. Међутим, савршен је само домаћин из ове приче. Савршен је само Бог'''- закључио је Владика Фотије.

Преосвећеном епископу су данас саслуживали протојереј Милош Зекановић, пароха при Старом зворничком храму; протојереј-ставрофор Ристо Мирковић, свештеник у мировини и протођакон Лазар Илић, епархијски ђакон.

Храм је био испуњен дјечицом и вјерним народом балатунско-велиноселске парохије који своју храмовну славу сваке године дочекује у радости и као прави домаћини потруде се да све буде свечано у складу са празником.

Након свете Литургије, извршен је трократни опход око храма са крстом, крсним колачем, литијама и иконама.

По повратку у храм Владика Фотије је освештао славске дарове, а затим и сломио славски колач са овогодишњим кумом,  г. Мирком Богдановићем. Кумство за следећу годину је преузео господин Милош Ђорђић.

Као продужетак молитвеног сабрања уприличена је и трпеза љубави за све присутне вјернике. За трпезом љубави о. Ђорђе се захвалио Богу што нас је све удостојио овако лијепог дана и заједничарења, а затим се захвалио и Епископу Фотију што се молио данас заједно са вјерницим овог села и што својим ријечима и дијелима и све друге дане у години стоји уз свој народ и брине о својој пастви. Посебну захвалност такође је изразио и комплетној Градској управи која је помогла да се уради идејни пројекат за градњу новог парохијско-светосавског дома. Будући да су већ припреме одрађене, на прољеће се планира и почетак градње тог објекта.


Извор: Епархија шумадијска