Type Here to Get Search Results !

Генерални секретар Светског савета цркава код патријарха Вартоломеја


Посета Џерија Пилаја Васељенској патријаршији у Цариграду поводом екуменског обележавања 1.700-годишњице Никејског сабора 2025. године.


Нови генерални секретар Светског савета цркава (ССЦ) Џери Пилеј (Jerry Pillay)   посетио је Цариградску патријаршију. Посета патријарху Вартоломеју у Цариграду јесте прва званична посета новог генералног секретара ССЦ  некој Цркви чланици од ступања на дужност 1. јануара 2023. године.

Генерални секретар је похвалила трајни однос између Васељенске патријаршије и Светског савета цркава, наводи се у саопштењу Светског савета. „Одлучни смо да радимо заједно на јединству и помирењу без обзира на изазове времена (...) храбро заједнички сведочећи готовост у старању за Божју творевину“. Саговорници су посебну пажњу посветили екуменском обележавању 1.700-годишњице Никејског сабора 2025. године.

Делегација ССЦ је у суботу 11. феб руара 2023. посетила манастир Свете Тројице и Богословску академију на Халки на острву Хејбелијада у Мраморном мору у Цариграду, наводи се у саопштењу. Ову високошколску установу, која је до затварања била најзначајнија богословска школа Патријаршије, турске власти су затвориле 1971. године и од тада јој није дозвољено да се поново отвори. У недељу 12- фебруара делегација је присуствовали православној Литургији у цркви свете Теодоре на Вланги, после које је месна парохијска заједница приредила ручак.

У пратњи генералног секретара Џерија Пилеја, иначе родом из Јужноафричке Републике, а пореклом је Индијац, налазили су се гђа Ксанти Морфи и Георгиос Лемопулос.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com