Type Here to Get Search Results !

Јерусалимског епископа и свештеника напали израелски радикали током Литургије у Гетсиманији

Јерусалимска патријаршија диже глас након још једног напада израелских радикала на хришћанска Света места. Наиме, у недељу су двојица мушкараца ушли у гетсиманску цркву  у Јерусалиму где се налази Гроб Пресвете Богородице и напали архиепископа илинопољског Јоакима и једног од свештеника који је служио.


Према The Times of Israel, полиција је ухапсила 27-годишњег мушкарца за којег кажу да је ушао у цркву са гвозденом шипком.

Патријаршија је јуче објавила саопштење у којем осуђује напад и позива међународну заједницу да устане у одбрану хришћанских светиња у Светој земљи:

„Јерусалимска Патријаршија, коју представља Његово Блаженство патријарх Теофил, патријарх јерусалимски, уз Свети синод и Братство Светога Гроба, свештенство и верни народ, осуђује гнусни терористички напад који се догодио јутрос током недељне службе од стране двојице израелских радикала, који су напали цркву у Гетсиманији у Јерусалиму, где се налази Гроб Пресвете Дјеве Марије. Патријаршија осуђује и покушај физичког наношења повреде архиепископу Јоакиму, који је началствовао богослужењем, као и напад на једног од свештеника у цркви.

Патријаршија жали због овог страшног злочина, који се догодио у време Великог поста као припреме за прославу Васкрса и његових богослужења, посебно у Светлу суботу….“

У Патријаршији истичу и да су терористички напади радикалних израелских група на цркве, гробља и хришћанска имања, поред физичког и вербалног злостављања хришћанског свештенства, постали готово свакодневна појава која се очигледно појачава за време хришћанских празника. Ова суморна ситуација није изазвала никакво одговарајуће реаговање, локално или међународно, упркос апелима, захтевима и протестима Цркава Свете земље. Сада је болно јасно да је аутентично хришћанско присуство у Светој земљи у великој опасности.

Патријаршија истиче да напади на хришћанска Света места, имовину, наслеђе и идентитет представљају кршење међународног права, које експлицитно позива на заштиту верских објеката у Јерусалиму и наглашава потребу да се поштује ово основно људско право на слободно богослужење.

У Патријаршији напомињу да је Јерусалим град изузетно важан за све хришћане још од времена Исуса Христа. Свети град је сведок најзначајнијих догађаја у хришћанској историји, догађаја који су дубоко укорењени у хришћанској вери.

Овај напад на цркву Гроба Дјеве Марије у Јерусалиму је стравичан терористички злочин који се ни под којим околностима не може оправдати. Патријаршија позива међународну заједницу да хитно интервенише како би се осигурала безбедност и заштита хришћана Јерусалима и њихових светиња, укључујући цркву Светога Гроба, који су подвргнути жалосним облицима насиља и напада од стране радикалних израелских организације.

Патријаршија, даље, захтева да се предузму неопходне законске мере против свих умешаних у терористичке злочине над било којим светим местом.

Патријаршија је објавила и снимак инцидента:

У децембру је полиција помогла радикалној израелској групи да заплени земљиште у власништву Цркве у Јерусалиму, а у јануару је Црква осудила још један напад, на хришћански ресторан у Старом граду Јерусалима.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com