Type Here to Get Search Results !

Упокојио се у Господу познати богослов ђакон Василије Фелми (1938-2023)

Дана 8. јула 2023. године, у 86. години живота, упокојио се у Господу ђакон Василије Фелми, православни богослов, професор и истакнути стручњак за историју и богословље хришћанског Истока.


Отац Василије је служио у цркви Блажене Ксеније Петербуршке у Нирнбергу (Немачка). Саучешће породици и пријатељима преминулог изразио је архијереј Берлинско-немачке епархије архиепископ ружански Тихон.

* * *

Ђакон Василиј (Карл Кристијан) Фелми рођен је 1938. године у Лечници у Пољској. Године 1958-1964. студирао је лутеранску теологију на универзитетима у Минстеру и Хајделбергу. Године 1969. одбранио је докторску дисертацију на тему „Проповед у православној Русији“.

Године 1971. постао је лутерански пастор.

Године 1975-1982. – асистент на Катедри за историју и богословље хришћанског Истока Универзитета у Ерлангену (Нирнберг).

Године 1982. одбранио је другу докторску дисертацију на тему „Тумачење Божанске Литургије у руском богословљу“.

Године 1982-1985  - професор упоредног богословља на Универзитету у Хајделбергу. Године 1985-2003. -  редовни професор на Катедри за историју и богословље хришћанског Истока Универзитета у Ерлангену.

Године 2005. добио је почасни докторат Московске духовне академије „за значајан допринос проучавању православног богословља и јачању веза између Руске православне цркве и Евангелистичке цркве Немачке“.

Много деценија се интересовао за Православље, озбиљно га проучавао и држао курсеве на православне теме, да би 2007. г. прешао је у Православље и постао ђакон у Берлинско-немачкој епархији.

Василијева богословска дела преведена су на више језика и објављена у многим земљама.

Прво издање књиге „Увод у савремено православно богословље“ објављено је на руском језику 1999. године, и од тада је више пута прештампано.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru