Type Here to Get Search Results !

Црква и ватрогасци чудесно спасени усред пожара у Грчкој


Многи православни верници похитали су у село око 30 км северно од Атине да виде цркву која је силом молитве спасена од бесних пожара.


Спасена је црква светог Пајсија Светогорца поред манастира Светих Богомаденаца у селу Дервенохорија, као и околина у којој није изгорела ниједна кућа, преноси Orthodoxia News Agency.

Ово не може бити пука случајност, пише сајт. Од када је пожар избио 17. јула неколико пута је прилазио цркви, али молитвама геронтисе манастира Светих Богомаденаца и „иконе“ (вероватно чудотворне иконе у манастиру), која је била окренута ка пламену, сваки пут је био спречен.

О овоме је известио очевидац Спиридон Кутохристос. Свој извештај закључује:

О. Мелетије Статис, свештеник манастира Светих Богомладенца, протопрезвитер о. Евангелос Папаниколау и о. Ангелос Киријакос — бивши ватрогасац — рекли су ми када се ватра приближавала: „Спиридоне, моћ молитве је велика... Она чини чуда!“

Још једна инспиративна прича потиче од др Тимотија Патицаса, познатог аутора и професора на Грчкој православној богословској школи Часног Крста. Он пише о манастиру Панагија Ипсени на острву Родосу, који је, како смо известили раније ове недеље, тешко оштећен у пожарима:

„Нашу братаницу сестру Филотеју, са целим њеним манастиром на острву Родосу, спасила су три ватрогасца која су тамо дошла да гасе пожаре. Ствари су изгледале веома лоше, а монахиње су у једном тренутку из манастира виделе да су тројица ватрогасаца потпуно опкољена шумским пожаром. Кроз ватру су виделе људе како клече и приносе своје животе Богу, јер није било излаза. После неког времена ветар се мало померио, отворио се пут за мушкарце да побегну, и они ... само су се вратили да раде на гашењу ватре... Чудо? Свакако, да такви људи постоје само је довољно чудо у овим временима.“


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com