Type Here to Get Search Results !

Сукоби ортодоксних и хришћана у манастиру у Хаифи

Наводи се да су аутобуси са ултраортодоксним Јеврејима напали хришћане на светом месту. - Строго религиозни Јевреји мисле да је место сахране пророка Јелисеја у цркви кармелићанског манастира „Стела Марис“.


Насилни сукоби између хришћана и строго религиозних Јевреја избили су у четвртак у кармелићанском манастиру Стела Марис у Хаифи. Два аутобуса са ултраортодоксним Јеврејима стигла су на свето место око 3 сата ујутру и напала хришћане, потврдио је католички медијски консултант Вади Абунасар са седиштем у Хаифи на питање Католичке новинске агенције (КНА). Нападачи су најзад побегли.

Према писању медија, полиција је због сукоба привремено блокирала приступ цркви. Надлежни нису дали никакве информације о могућим повредама. Абунасар је оптужио полицију да лажно оптужује хришћане за насиље уместо да предузме мере против насилних Јевреја. У четвртак увече биће одржан молитвени скуп у Стела Марису у знак солидарности са манастиром, у којем желе да учествују и католички бискупи, како је најавио Абунасар.

Позадина сукоба су посете строго религиозних Јевреја, који мисле да је гроб пророка Јелисеја у манастирској цркви, и трају месецима. Абунасар је ово назвао лажом. "За нас хришћане Јелисеј је важан. Ако бисмо пронашли његов гроб, указали бисмо му све поштовање. Али овај манастир је овде 400 година. Нисмо пронашли Јелисеја нити његов гроб", рекао је он једној арапској ТВ станици у недељу. Сукоби су већ избили током викенда када је група од око 30 ултраортодоксних покушала да уђе у цркву. Светилиште последњих месеци пати од "систематског узнемиравања" од стране групе радикалних ултраортодоксних Јевреја, каже Абунасар. Према извештају листа Тајмс оф Израел, локални хришћани су основали добровољне безбедносне снаге.

Међутим, јеврејски посетиоци овог места негирали су те оптужбе и заузврат оптужили хришћане за незаконито и нетолерантно понашање.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at