Type Here to Get Search Results !

Саопштење Синодалног одељења за односе Цркве са друштвом и медијима Московске патријаршије у вези са прогоном житеља Кијевопечерске лавре


Министарство културе и информисања Украјине је 30. јуна 2023. године упутило писмо Кијевопечерској лаври у којем обавештава да је Национални парк „Кијевопечерска лавра“ донео одлуку „да обустави приступ монасима манастира“ у пет зграда Лавре (бр. 45, 54 , 57, 69, 71). 


Апел садржи и захтев да се ове просторије напусте и кључеви предају Парку. Према тексту писма, „у случају да манастир одбије да преда кључеве зграда (просторија)... браве ће бити замењене, а зграде (просторије) биће запечаћене. Украјинске власти од 4. јула покушавају да спроведу наведене безаконе одлуке, које мирно ометају верници окупљени на територији Лавре, над којима се проводи неоправдано насиље.

У вези са наведеним, Синодално одељење за односе Цркве са друштвом и медијима Московске патријаршије сматра да је потребно да констатује следеће:

Украјинске власти, међу којима и руководство Министарства културе Украјине, настављају са прогоном Украјинске православне цркве уопште, а посебно житеља Кијевопечерске лавре, грубо кршећи универзално призната права верника и верских организација.

Вођене чисто политичким мотивима, украјинске власти су под измишљеним изговором заправо почеле да ликвидирају Украјинску православну цркву, што подразумева лишавање посебно поштованих светиња, међу којима је и Кијевопечерска лавра.

Прогон Украјинске православне цркве има за крајњи циљ прекрајање историје украјинског народа, лишавајући становнике Украјине идентитета довођеног у везу са Владимировим крштењем, које је исто за све народе историјске Русије. Украјинске власти виде Украјинску православну цркву као непријатеља, док подржавају расколничку заједницу коју је створила држава и подстичу је на акте насиља.

Одлука Министарства културе Украјине да обузда приступ монаха многим зградама Кијевопечерске лавре још је један акт прогона Украјинске православне цркве, који се може упоредити са антирелигијским репресијама 1920-1930-их година 20. века.

Флагрантна самовоља и терор над Украјинском православном црквом проводи се уз саучесништво међународних организација за људска права, које заправо игноришу очигледна кршења верских права милиона верника. У позадини притиска на Кијевопечерску лавру постоје извештаји о дубокој забринутости због планова да се поштоване светиње манастира пренесу у иностранство.

Руска православна црква још једном апелује на међународну заједницу са позивом да обрати пажњу на прогон Украјинске православне цркве који се мора одмах прекинути. Позивамо на независну међународну истрагу о садашњем уништавању Украјинске православне цркве.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru