Type Here to Get Search Results !

Епископ Методије освештао камен темељац храма Светог Киријака Отшелника у Новшићу надомак Плава


Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије обавио је освећење камена темељца за цркву Светог Киријака Отшелника, која ће се градити у Новшћу код Плава.


У чину освећења, Владици је саслуживало свештенство и монаштво Епархије уз молитвено учешће вјерног народа овог краја.

Сабранима се обратио Преосвећени Епископ Методије, бесједећи о Светом апостолу Петру и његовом исповједању вјере за коју је Господ Исус Христос казао да ће на њој утврдити своју Цркву.  

„Још је додао: Ти си Кифа, што на арамејском значи стијена, Петар, и на том камену ћу сазидати Цркву Божју. Управо је то исповједање вјере у Христа као Сина Божјег камен темељац овај, који смо овдје заједнички помолили се Богу, призвали благодат Његову и благослов, положили у темеље овог светог храма, који треба да се подигне у овом дивном и благословеном селу, и посвећен да буде Светом Киријаку Отшелнику. Дакле, није човјек и природа људска оно на чему ће Господ да зида Цркву своју, него вјера, чиста, непатворена, истинска, права вјера у Бога и Христа као Сина Његовог, у Бога као Тројицу, Бога љубави Оца и Сина и Духа Светог“.

„На тој вјери Господ гради Цркву своју коју не чине само ови зидови, темељи од бетона и камена који ће, ако Бог да, да врхуне у своду храмовном и у куполи и крсту на врху те куполе. Црква је свештенство, епископи, народ Божји, дакле, сви ми овдје који смо се сакупили. То је живи организам. Црква Божја је небоземни организам чија је глава Христос, а ми смо сви дјелови и чланови тог једног тијела. Сви подједнако битни, сви подједнако важни, ма на каквом мјесту да се налазимо и какву год улогу имали овдје, у овом привременом животу или какав статус заузимали у овом свијету“, рекао је Владика.

Навео је да само важимо као цјелина и ту једино вриједимо.

„Нема појединаца, него је увијек саборно тијело Црква Христова. Појединац је само члан саборног тијела који даје све и чини жртву, прилаже за функционисање заједнице. У томе је смисао сваког појединачног члана. Када неко хоће да сабере и сложи народ тада треба народ да гради храм Божји. Помињао је скоро Владика Григорије, док је у Бијелом Пољу служио Литургију за Петровдан, једног чувеног писца Француза који је погинуо у Другом свјетском рату као пилот Антоана де Сент Егзиперија и чувену његову причу, књигу „Мали принц“. То је једна од најдивнијих, најдубљих и смисленијих књига, коју је човјек написао. Он је рекао: Ако хоћете народ да саберете, дајте му да прави храм, да га сложите и уједините. Ако хоћете да га завадите и разбијете баците бисере пред народ да се бију, свађају и отимају“.

„Свако грађење храма и грађење града или нечега што је вриједно и што служи заједници, саборном животу то ће да обједињује и да сабира људе који у томе учествују. Најважније од свега, не само то да ће се овдје, ако Бог да, поставити, засијати златни крст на куполи овог храма. Најважније је да се засијају златни односи наши међусобни, братски, сестрински, саосјећање и жртва једних према другима, слога и јединство на овом простору овдје јер је то једини гарант нашег опстанка, успјеха и спасења, на крају и вјечног живота. Изградњом овог храма изграђујемо наше међусобне односе и да их усавршавамо и да још више збијамо наше редове и заједницу која је Црква Божја“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Прије освећења, обављено је саборно крштење у којем је Владика Методије миропомазао нове чланове Цркве Божје: Љубинку, Драгана, Јовану и малену Лену.

„И ово је неко знаменије, да су Лена, Љубинка, Јована и Драган примили Свету Тајну крштења на овим темељима храма у изградњи. То значи да су данас постали пуноправни чланови Цркве гдје могу да примају и да у сваком смислу учествују, у оној пуноћи,  у свим тајнама Цркве Христове. Сада могу све спасоносне тајне кроз које Црква шаље божанске енергије људској души, сада као чланови Цркве све тајне које је Црква дала и сам Господ установи своју Цркву на камену темељцу, који смо овдје поставили; они сад могу да буду сапричасници у потпуности и до краја“.

„То је смисао подизања овог храма, да се подижу душе наше, да се сабирамо и да се спашавамо са Христом Богом нашим и Оцем Његовим, славећи Га и Духа Светог животворног у вјекове вјекова. Нека вам је срећно и благословено ово сабрање и освештање камена темељца овог храма, да Бог да ускоро засија купола и крст на њој“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки Методије.

Молитвама ондашњег Епископа будимљанско-никшићког, а садашњег Митрополита црногорско-приморског Г. Јоаникија и бројног свештенства 28. јула 2020. године освештано је мјесто за изградњу Храма Светог Киријака Отшелника у Новшићу код Плава.


Извор: Епархија будимљанско-никшићка