Type Here to Get Search Results !

Протонамесник Драган Поповић: Изазови вештачке интелигенцијe из перспективе православне биоетике


У среду, 5. јула 2023. године, у Матици српској одржана су два нова предавања на тему вештачке интелигенције. Присутне госте и публику поздравио је проф. др Драган Станић, председник Матице српске.

Прво предавање „Вештачка интелигенција у медицини и фармакологији” одржао је др Иван Танасијевић са Института за вештачку интелигенцију Србије. Др Танасијевић предочио је актуелне примене вештачке интелигенције и машинског учења у фармакологији, медицини и другим сродним областима. Посебно се осврнуо на тренутно доступна решења на пољу компјутерског дизајна протеина, као и на импликације које она могу имати у виду будућности медицине, превасходно у погледу персонализоване медицине – креирање лекова за специфичне комплексне болести.

Друго предавање „Изазови вештачке интелигенцијe из перспективе православне биоетике” одржао је протонамесник Драган Поповић из Задужбине „Петар Мандић”. Протонамесник Поповић је из перспективе православне биоетике, утемељене на патристичком, антрополошком учењу Православне цркве, истакао суштинске разлике између интелигенције човека, створеног од Бога као Његова икона, а затим и „интелигенције” машине, створене од човека као средство остваривања бољег живота, те се осврнуо па питање правне регулативе даље употребе вештачке интелигенције.

Следећа предавања о вештачкој интелигенцији одржаће се 6. септембра 2023. године.


Извор и фото: Матица Српска

Рубрика