Type Here to Get Search Results !

Славско сабрање у манастиру Грачаници


На празник Успења Пресвете Богодорице – Велику Госпојину посебно свечано је било у манастиру Грачаници где се тај празник прославља као храмовна слава.


Уз молитвено учешће више стотина верника свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ рашко-призренски г. Теодосије, уз саслужење десет свештенослужитеља из више епархија Српске Православне Цркве.

– Свети краљ Милутин је своју последњу и најлепшу задужбину посветио управо Успењу Пресвете Богородице. Данас сте сабрани овде да заједно принесемо Богу молитву да нас Господ одржи на путу Христовом, да нам Господ подари на првом месту веру, да верујући у Њега достижемо оне циљеве које су Богу немогући, нарочито ми који живимо на Косову и Метохији, да нас Господ оснажи да служимо Њему, јер смисао нашег живота је служење Богу и роду своме – беседио је владика Теподосије који је том приликом рукоположио ђакона Зорана Вујића у чин презвитера, а дипломираног теолога Вуксана Костића у чин ђакона.

– Данас имамо велику радост и благост да смо имали два рукоположења за време свете Литургије. Ђакон Зоран Вујић из Врбовца је пре неколико недеља рукоположен за ђакона, а ево данас је већ постао свештеник. Ако Бог да он ће примити парохију у Косовској Каменици. Ђакон Вуксан Костић је, рекао бих, прва генерација обновљене Богословије и ево сад у чину ђакона, ако Бог да, служиће у Старом Расу, у Новом Пазару, у цркви Светог Николе. Нека обојици Господ да крепости и снаге да оправдају позив Христов и достојно служе народу. Они ће приносити молитве за све вас – рекао је владика Теодосије.


Извор: Епархија рашко-призренска