Type Here to Get Search Results !

Саборно крштење у реци код Екатеринбурга на Дан крштења Руса


Традиционално саборно крштење одржано је крајем прошлог месеца у реци Чусовој код Екатеринбурга када се око 60 душа сјединило са Христом у његовој светој Цркви.


Ове године је обележено 20 година од саборног  крштења у реци на празник Крштења Русије, 28. јула.  Традиција саборних крштења почела је истовремено са освећењем храма светог равноапостолног Владимира Великог у селу Станциони-Полевској 2003. године. Више од 300 људи ушло је  у бању препорода ове године, саопштава Екатеринбуршка епархија Руске православне цркве.

Сви кандидати за свето Крштење припремљени су  катихетским предавањима. Рано ујутру 28. јула окупили су се код цркве на обали Чусове и овде их је крстио протојереј Сергеј Рибчак. Новокрштени су тада први пут у току Божанске Литургије примили Тело и Крв Христову, након чега је уприличен опход око цркве.

Прота Сергеј је честитао новопросветљенима, рекавши: Руски народ је крштен пре више од хиљаду година. Наравно, можемо рећи да кад имамо такву историју, могли бисмо бити поносни. Али, у ствари, човека неће спасти историја, већ га спасава право стање његове душе. Као што је Господ учио: Научите се од мене; јер сам кротак и смирен срцем (Мт. 11,29).

Такву посебну благодат нашао је свети кнез Владимир после свог Крштења. Историја нам помаже да сагледамо грешке, исправимо их и, наравно, да тежимо будућности. Имамо једну будућност — сви тежимо Царству небеском, да се сјединимо са Господом нашим Исусом Христом. Али да бисмо то урадили, морамо проћи дуг и тежак пут.

Отац Сергеј је такође позвао новокрштене да негују врлину захвалности, јер је „захвалност најважнија врлина хришћанства“.

Свечани дан на реци настављен је концертним програмом домаћих фолклорних ансамбала.

Масовно крштење је такође прослављено у реци Неман у Белорусији на Крштење Русије.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com