Type Here to Get Search Results !

Епископи Исихије и Јеротеј присуствовали предавању "Литургијски живот хришћана"


„Литургија није само богослужење, она је полазишна основа, камен темељац, савршенство у нашем хришћанском животу“, јереј др Србољуб Убипариповић.


У суботу 11. новембра у велелепном Храму Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског Чудотворца у Рабровици, јереј др Србољуб Убипариповић, ванредни професор на Катедри за Литургику на Православном богословском факултету БУ, одржао је предавање на тему: „Литургијски живот хришћана“.  Истакао је да Литургија треба да испуњава живот сваког хришћанина, да што више учествујемо у њој јер је она „благодатни земљотрес“ који преображава наше биће, водећи га ка Христу. Поред бројних верника и свештенослужитеља, предавању су присуствовали и Њихова Преосвештенства Епископи: ваљевски Исихије и шабачки Јеротеј.

Најављујући предавача који је већ био ове године у Ваљеву, у априлу месецу у Храму Васкрсења Христовог, протонамесник Невен Лукић, старешина рабровичке светиње и иницијатор скупа, нагласио је да је Света Литургија најважнији догађај за све нас, као и да је вера без дела мртва. Подсетио је и да се сваке друге или треће недеље у Храму одржавају часови веронауке за одрасле, те да је и предавање професора прилика да стекнемо важна сазнања о вери.Иако је тема веома опширна, отац Србољуб је у оквиру једног школског часа предочио да нас још у Светом писму Господ припрема за литургијски живот речима: „Ко верује у мене има живот вечни“ или „Ја сам хлеб живота“. Нама је Литургију завештао Спаситељ када нас позива да једемо тело и пијемо крв Његову. „Литургија није само богослужење, она је полазишна основа, камен темељац, савршенство у нашем хришћанском животу“, рекао је професор, додајући да она захтева припрему у виду одговорног, молитвеног, милосрдног приступа животу. „Без Литургије не можемо разумети шта је Црква, она нам указује на то да смо чланови богочовечанске заједнице, јер бити хришћанин, значи бити члан једне богочовечанске заједнице“. Круна Литургије је Свето причешће кога ми никад нисмо достојни, што је и предавач подвукао. Али, благодаћу Духа Светога бивамо удостојени, а на нама је да водимо подвижнички, молитвени живот, како бисмо напредовали и расли у меру висине раста Христовог. Зато је долазак на Литургију веома важан, као и што веће учествовање у њој, рекао је отац Србољуб који се на крају излагања дотакао и светих тајни исповести и покајања.

Епископи Исихије и Јеротеј су поставили питања предавачу која су се односила на то како да оне који не живе литургијским животом привучемо на тај пут, као и на доживљај причешћа искључиво као награде. Трудом рабровичких свештеника Невена Лукића и Зорана Симића, као и њихових парохијана, у Црквеном дому је приређена трпеза љубави. Предавање оца Србољуба ускоро ћете моћи да погледате и послушате на интернет страници Епархије ваљевске и у програму радија „Источник“.


Марина Марић


Извор: Епархија ваљевска