Type Here to Get Search Results !

Субота праведног Лазара у Милешеви


Шесте суботе Великог поста, 27. априла 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј-ставрофор Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Милешевске монахиње, са игуманијом Аквилином, одговарале су на прозбе и јектеније.


Велики број верног народа приступио је Светој Чаши и причестио се Животворним Телом и Крвљу Господа Исуса Христа.

У пастирској беседи Преосвећени Епископ Атанасије је рекао: – Прослављајући Господа нашега и оно што Он чини, и у овај свети дан, трудимо се да што више искористимо прилике које нам се указују. Да будемо савременици онога што Христос чини. Да будемо пратиоци Њега и Његовог делања, да имамо користи од тога. Јер, Он дође да спасе свет, овај који пред нашим очима видимо да много страда од себе самога, да пропада у себи самоме.

– Данас, на Лазареву Суботу, оно који су способни да усмере своја чула имају много користи, јер, гледају шта Господ чини. Господ се суочио са свом нашом животном реалношћу. Са нашим болестима, са нашим недаћама, са нашим сузама, отуђењима. Он је проходио све просторе и обелоданио Истину Божију, говорио нам да ми имамо Оца Небеског, Створитеља и Промислитеља, Онога који брине о нама и даље, Који нас није заборавио. Благо онима који су способни да искористе своја чула на прави начин, и да све то запазе, примете, искористе, запамте и примене у своме животу.

– Господ је увек близу нас, али се само ради о томе, колико Га ми пуштамо близу и колико примећујемо, колико Га дозивамо и колико желимо да Он буде ту. Он је дозволио да се сва обличја живота покажу, да се обелодане, да бисмо ми схватили, разумели, да видимо које су последице Божије даљине. Чим Бог није близу, или Га ми тако не осећамо, живот умире. Јер, Он је дао живот, и без Њега живот не може остати живот, претвара се у нешто друго. И здравље се претвара у болест.

– Господ нас позива да са Њиме овај живот живимо, позива и оспособљава да живот живимо у пуноћи, а то је у заједници са Њим, Господом, и да га осмислимо за вечност. Господ нас уверава да је Он јачи од сваке болести, јачи од смрти, да је Он Истина и Живот, и што је најважније, подсећа нас да нас Он толико воли да је увек спреман да учествује у нашем животу, поручио је Епископ Атанасије.


Извор: Епархија милешевска