Type Here to Get Search Results !

Десница Светог Јована Руса поновно спојена са његовим моштима после више од 100 година


Раније овог месеца је најављено да ће део деснице светог Јована Руса бити поново спојен са целим телом светитеља током годишњег празновања које се одржава у његову част у Евији, у Грчкој, крајем маја.

Митрополит халкидски Хризостом из Грчке православне цркве приметио је да је десна рука одавно одвојена од осталих моштију замењена златном репликом. „Али задивљујућа је вест да ће нам на овогодишњем празнику светитеља вратити његову руку“, рекао је архијереј.

Митрополит је објаснио да је део деснице сачувала и заштитила једна благочестива породица, а преко свог духовног оца подстакао их је да дају драгоцене мошти на спајање са пуноћом моштију Светог Јована у цркви њему посвећеној у Новом Прокопиону, Евија.

Манастир светог Пантелејмона на Светој Гори такође похрањује још један део десне руке светог Јована.

Овогодишњим свечаностима, поводом празновања светог Јована у недељу увече и понедељак, 26. и 27. маја, обележена је и 10-годишњица преноса његових моштију из Кападокије у Евију. Више од хиљаду верника почело је да пристиже на поклоњење светитељу већ 19. маја.

А у недељу поподне, пре почетка свечане вечерње, драгоцену десницу примио је архиепископ атински Јероним уз речи:​

„Људско тело је храм Духа Светога. Ово тело ће васкрснути о Другом доласку. Тело светог Јована Руског предзначава бесмртност“, рекао је Архиепископ.

Те вечери одржано је свеноћно бденије до понедељка ујутру. Митрополит карпениски Георгије је у понедељак ујутру началствовао богослужењем, а архијерејском Литургијом је началствовао митрополит ирипољски Никандор.

После богослужења уприличен је опход са моштима светог Јована улицама Нео Прокопија. На градском тргу служен је молебан за здравље свих поклоника.


Превод са енглеског за наш портал приредила

проф. Сања Симић Де Граф


Извор: Оrthochristian.com