Type Here to Get Search Results !

Представљена монографија о рукописима Цетињског манастира


У присуству Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија и Епископа буеносајреског и јужно-централноамеричког и администратора Митрополије загребачко-љубљанске г. Кирила, монографија ,,Рукописне књиге манастира Рођења Пресвете Богородице на Цетињу" представљена је у амфитеатру Народне библиотеке у Београду у среду 22. маја 2024. године. 


Аутор монoграфије је др Милена Мартиновић, а књига је обављена у издању Митрополије црногорско-приморске. О књизи су, поред аутора, говорили Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, проф. др Татјана Суботин Голубовић, проф. др Драгиша Бојовић и др Владан Тријић.

Ово дело је допуна истоимене докторске дисертације аутора, одбрањене на Философском факултету Универзитета у Београду 2016. године, а сама идеја о дубљем научно-истраживачком раду на ову тему потиче од давнашњег предлога блаженопочившег игумана цетињског, архимандрита Луке (Анића).

Збирка рукописних књига и тумачење записа сведочи о томе колико се и у тешким временима кроз који је пролазио наш народ Српска црква бринула о култури и писмености.  У збирци која садржи 85 књига налазе се све важне богослужбене књиге, али и најзначајнија духовна литература тога времена.

Промовисана књига је подељена на два дела. Део који се бави проучавањем историјата и део који се односи на каталог збирке.


  • Вашој пажњи препоручујемо казивање монаха др Павла Кондића о овом капиталном делу, које можете да послушате у прилогу ОВДЕ.