Type Here to Get Search Results !

Москва: Молебан поводом ступања В. В. Путина на дужност председника Русије


Дана 7. маја 2024. године у Благовештењском храму у Московском Кремљу Његова светост патријарх московски и целе Русије Кирил служио је молебан поводом ступања В. В. Путина на дужност председника Русије, преноси Патријархија.ру.

Тога дана је у Андрејевској сали Великог дворца у Кремљу одржана свечана церемонија ступања В. В. Путина на дужност председника Русије. Церемонији су присуствовали Његова светост патријарх Кирил, управник послова Московске патријаршије, први викарни епископ патријарха московског и целе Русије за град Москву, митрополит воскресенски Григорије и председник Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије митрополит волоколамски Антоније.

У складу са чланом 82 Устава Руске Федерације у присуству чланова Савета Федерације, посланика Државне Думе и судија Уставног суда Руске Федерације В. В. Путин је положио заклетву народу Русије. Председник Уставног суда В. Д. Зоркин је објавио да је Владимир Владимирович Путин ступио на дужност председника Руске Федерације.

Затим је на Саборном тргу у Кремљу председнички пук представљен председнику Русије, главном врховном команданту Оружаних снага Руске Федерације В. В. Путину поводом његовог ступања на дужност. Шеф државе је честитао пуку 88. годишњицу од оснивања.

По завршетку војничке смотре председничког пука Његова светост патријарх дочекао је В. В. Путина у Благовештењском храму где је служен свечани молебан.

С Његовом светошћу су служили секретар патријарха московског и целе Русије за град Москву протопрезвитер Владимир Диваков и патријаршијски архиђакон Константин Барган.

У молебану је на јектенији упућена посебна молба „за председника земље наше руске Владимира Владимировича, и да му се с неба да сила и премудрост за управљање и правосуђе, да добро влада нашом земљом, да у њој усађује мир и уређење, и да њене непријатеље и противника тера у страх и бекство“.

Затим је молитву за шефа руске државе узнео Његова светост патријарх Кирил: „Боже велики и дивни, Који неизрецивом благошћу и богатим промислом управљаш свиме, погледај сада на усрдно молење наше и благослови добре намере председника земље наше Владимира Владимировича, који почиње да управља нашом руском земљом коју Ти чуваш. Подари му мудрост и научи га да неометано обавља ову службу. Дај му разум и премудрост да људе Русије сачува у тишини и без жалости. Потчињене да управља на пут истине и правде и да спречи лицемерје и примање мита. Умножи дане живота његовог у добром здрављу и срећи. И свима нама, у данима његове владавине, даруј тих и непомућен живот и све што је потребно за пролазни и вечни живот. Те да тако, живећи у миру, прославимо Тебе, нашег свемилосрдног Владара и Доброчинитеља и да у радости и захвалности наших срца певамо: слава Теби, Богу Доброчинитељу нашем, у векове векова.“

По завршетку богослужења Његова светост патријарх Кирил се обратио В. В. Путину поучним речима:

„Ваша еминенцијо, драги Владимире Владимировичу, којег поштује цела наша земља!

У дан кад сте поново сте поново позвани да заузмете највишу дужност у нашој земљи, да постанете председник Русије, снажно се молимо за вас. Знамо да ове речи за вас нису празан звук, да се и сами молите и великом милошћу Божијом обележено је наше време кад се на челу руске државе налазите ви – православни човек, који се не стиди своје вере и кад огроман број становника Русије на челу државе не види само успешног политичара, већ веома доброг, паметног и срдачног човека.

Овај спој доброте и строгости и принципијелности је управо ова „слаба тачка“ која понекад омета људе на власти да прођу свој животни пут, зато што постоји мноштво колизија. Шеф државе мора да доноси понекад судбоносне и страшне одлуке, а ако их не донесе, последице могу бити изузетно опасне по народ и државу. Међутим, ове одлуке су скоро увек повезане и са жртвама.

Међутим, такве одлуке које се доносе на добробит народа, на добробит земље, ни Црква, ни народ никад нису осуђивали. И ми знамо колико је много било угодника Божијих који су били на челу наше државе и који су на бојном пољу храбро бранили свој народ. Довољно је да се сетимо светог благоверног кнеза Александра Невског који је близак и вама и мени, зато што смо обојица из Санкт Петербурга. Он није жалио непријатеље, али је прослављен као светац. Зато што је једна ствар бранити земљу од непријатеља, а друга је ствар – уништавати све надесно и налево због својих фобија или каријеристичких интереса.

Председничка служба је важна и због тога што се људи угледају на председника, без обзира на то да ли он ово жели или не. Он заиста постаје пример за омладину, за војнике, за интелигенцију и раднике – у принципу, за све оне који озбиљно размишљају о самима себи и о својој улози у животу земље. Ви пружате такав добар пример. Нека би вам Бог помогао да и даље обављате службу коју вам је Сам Бог поверио, с љубављу према отаџбини и са смелошћу. Зато што је понекад потребна таква смелост кад човек мора да прекорачи много онога што није могуће прекорачити у обичном животу. Али та смелост и та сила треба да прате служење шефа државе од чијих поступака зависи судбина земље.

Заједно са смелошћу данас вам посебно желим душевни мир. То је обавезно, зато што је то борба која се, што се каже, одвија 24 часа дневно. И не само да се може десити да људски организам не издржи, већ у таквом душевном стању могу бити начињене и кобне грешке. Управо зато је толико неопходно – а за православца је крајње неопходно – да човек док се налази на власти проналази врме и за молитву. Треба да проналази место за размишљање, не само о својим професионалним обавезама, већ и о свом животу и личном животу. И знам да га ви проналазите.

Нема сумње да ће све то помагати у јачању ваших духовнихи физичких снага. А ми као Црква, дајући вам данас благослов за ваш труд, и даље ћемо се молити и у нашим личним молитвама, и што је главно, у општенародној молитви да вам Господ помаже у све дане живота вашег да достојно предводите велику отаџбину, Свету Русију која данас пролази кроз тежак период своје историје.

Благослов Божији и Покров Царице Небеске нека пребивају с вама у све дане живота вашег. Имате све да бисте дуго и успешно обављали велику службу на добробит домовине.“

Поглавар Руске Цркве је шефу државе поклонио древну копију Владимирске иконе Мајке Божије из XVII века.


Превод са руског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru