Type Here to Get Search Results !

Одржан црквено-народни сабор „Крушедолска звона“


У манастиру Крушедолу, 25. маја 2024. године, одржан је крајишки црквено-народни сабор „Крушедолска звона“, који већ 18. пут организују господин Вељко Вукелић из Инђије и Епархија сремска.


 Ова свечана манифестација започета је Светом архијерејском Литургијом у храму Благовештења Пресвете Богородице, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ западноевропски Господин Јустин, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија и православног монаштва, свештенства и ђаконства. Благољепију Евхаристијског сабрања, уз присуство многобројног верног народа, у великој мери допринело је и хармонично појање ученика Богословије Светог Арсенија из Сремских Карловаца.

У надахнутој архипастирској беседи, Преосвећени Владика Јустин позвао је српски народ на слогу и јединство у Христу, пре свега кроз молитву и Литургију, без обзира на појединачну завичајну припадност. Истом приликом, Његовом Преосвештенству Епископу сремском Господину Василију изразио је дубоку благодарност на очинској љубави, бризи и стрпљењу, као и на свом рукоположењу у јерођаконски чин, које је из његове руке примио управо у крушедолској монашкој обитељи, истакавши како је, на свим каснијим послушањима у нашој светој Цркви, увек у срцу носио фрушкогорске манастире из којих је потекао.

По завршеном богослужењу, трудом организатора, господина Вукелића, уприличени су трпеза љубави, као и пригодан културно-уметнички програм, који је пред бројном публиком изведен на бини постављеној унутар манастирског комплекса. На 18. крајишком црквено-народном сабору учешће су узели председник Републике Српске господин Милорад Додик, министарка за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије госпођа Милица Ђурђевић Стаменковски, министар за рад, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије господин Немања Старовић, саветник председника Владе Републике Србије господин др Никола Бањац, заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама госпођа Јелена Добровић Бојановић, као и друге истакнуте личности из политичког и јавног живота.


Извор: Епархија сремска