Type Here to Get Search Results !

Изабран нови митрополит сливенски

У синодској капели Светог цара Бориса - Михаила у Софији обављен је избор новог Сливенског митрополита Бугарске православне цркве. Са 7 гласова „за“, од укупно 12 гласова, Свети синод Бугарске православне цркве - бугарске патријаршије изабрао је епископа знепољског Арсенија за митрополита сливенског.

За њега су гласали митрополити: Великотрновски Григорије, Плевенски Игнатије, Пловдивски Николај, Западно-средњоевропски Антоније, Русенски Наум, Доростолски Кипријан, Старозагорски Јаков. Митрополит врачки Григорије (заменик председника Светог синода) најавио је избор епископа знепољског Арсенија за новог члана Светог синода, у својству митрополита сливенског.

Гласање је обављено у светом олтару, на светој трпези у синодској капели. Митрополити су узели гласачке листиће и празну коверту, ушли у олтар, целивали свето Јеванђеље и часни крст и свој глас забележили на светој трпези.

По завршеном гласању митрополит Григорије је објавио следећи изборни резултат: Од дванаест предатих листића, 7 гласова је било „за“ епископа знеопољског Арсенија. Други кандидат Епископ мелнички Герасим добио је 5 гласова.


Превод са бугарског приредила

редакција портала "Ризница"

Извор: Вg-patriarshia.bg