Type Here to Get Search Results !

Епископ Атанасије: Треба препознати оно у Јеванђељу што се на нас директно односи


Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у Недељу четврту по Васкрсу – Раслабљеног, 26. маја 2024. године, Свету архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице код Пљеваља. Саслуживали су настојатељ манастира Свете Тројице игуман Зосима и протођакон Иван Савић.


Звучни запис беседе


Честитајући сабраном верном народу учешће у Божанској Литургији Епископ Атанасије се осврнуо на данас прочитани одељак из Светог Писма упутивши их на најважније детаље: – Обратимо пажњу на оно што читамо из Јеванђеља а посебно на оно што је одабрано за Божанске Литургије. Из Јеванђеља слушамо Реч Божију која је намењена за то да узбуркава наш живот и да кроз то служи нама као лечилиште, извор здравља и спасења.

– Нама није потребна посебна Бања Витезда, имамо је, то је Реч Божија. Господ долази у то лечилиште, у ту бању, на коју личи цео данашњи свет, који је сав раслабљен. И поставља судбоносно питање болеснику: Желиш ли здрав бити. То је право питање, упућено свима нама. То је први моменат који узбуркава наше животе.

– Треба препознати оно у Јеванђељу што се на нас директно односи, и треба да тиме узбуркамо свој живот, да га покренемо, да га поново избистримо. Питање које ми треба да постављамо себи, и сваком другом у свету, јесте, како доспевамо у таво стање раслабљености и болести, у стање које је ни смрт ни живот. Господ је дао дијагнозу рекавши: Не греши више да ти се што горе не догоди! Грех није нешто небитно, грех је веома моћан фактор у људском животу, узрочник болести.

– Цео свет би требало да обрати пажњу на ову Христову дијагнозу о свету, о болеснику, о болести, о здрављу. Могли бисмо се ослободити болести, могли бисмо се ослободити зла и беспоретка у свету ако бисмо обратили пажњу на ову Христову дијагнозу, и Њему се обратили да нас, пре свега, излечи, а онда да по Његовом упутству да живимо.

– Ми желимо бити здрави и ево, то исповедамо Господу, и обраћамо се Њему. Желимо да нас Он учини здравима, и да не грешимо да се не би поново пореметио наш живот. Да се клонимо греха, да грех не буде сила по којој ћемо се управљати, него да слушамо Господа нашега, да нас Он одржава у својој заједници и увек живима и здравима, истакао је Епископ Атанасије.

Након Божанске Литургије игуман Зосима са својим монашким братством приредио је трпезу љубави у манастирској гостопримници за све сабране.


Извор: Епархија милешевска