Type Here to Get Search Results !

Кипар: Освећена црква подигнута у руском стилу


Црква подигнута у руском стилу на острву Кипру, саграђена за потребе имигранта који говоре руски, освећена је 20. маја 2024. године, после чега је уследила Божанска Литургија уз саслуживање архијереја са Кипра и из Јерусалима и Русије.


Митрополит волоколамски Антоније, председник Одељења за спољне црквене односе Руске цркве, допутовао је на Кипар у суботу, 18. маја, у пратњи двојице свештеника, сарадника овог Одељења. Делегација је целивала мошти св. Лазара у Ларнаки и посетила манастир Часног крста у Ставровунију у коме се налази део Истинитог крста. Те ноћи присуствовали су бденију у руској цркви св. Николаја у​​ Лимасолу.

Следећег јутра, митрополит Антоније началствовао је чином Великог освећења храма, затим је одслужио Свету Литургију са митрополитом лимасолским Атанасијем и митрополитом востранским Тимотејем, егзархом Јерусалимске патријаршије на Кипру, и руским и кипарским свештенством. Служено је на грчком, словенском и арапском језику.

У поздравном слову после Литургије митрополит Атанасије је изразио уверење да ће новосаграђена црква уједињавати вернике различитих националности у молитви и светим Тајнама и на тај начин доприносити јачању јединства Православља.

У свом отпоздраву митрополит Антоније је захвалио кипарском јерарху на овој очинској бризи за руску говорну паству Лимасола. У знак сећања на освећење, приложио је цркви олтарски крст, а архијерејску панагију уручио митрополиту Атанасију.

Парохија св. Николаја Чудотворца основана је 1995. године по благослову митрополита лимасолског Хризанта. Идеја о изградњи цркве у руском стилу за парохију имала је благослов и архиепископа кипарског Хризостома I и Његове Светости патријарха московског Алексија II. Пројекат је тада у потпуности подржао митрополит Атанасије, који је постао епархијски архијереј Лимасола 1999. године.

Камен темељац за цркву освештао је патријарх Кирил 9. јуна 2012. године.

У мају 2017. године црква св. Андреја и Свих Руских Светих, изграђена у руском архитектонском стилу, освећена је у Митрополији тамасоској. Богослужење је почело доласком моштију више великих руских светитеља, међу којима и св. Матроне, у чију част је подигнута и капела у Лимасолу.


За наш портал превод са енглеског приредила

проф. Сања Симић Де Граф


Извор: Оrthochristian.com