Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије и Епископ Кирило богослужили на древној Дукљи


Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије и Преосвећени Епископ буеносајрески и јужно-централноаерички и администратор  Митрополије загребачко-љубљанске г. Кирило служили су јутрос, поводом сјутрашње Томине недјеље Свету службу Божију на остацима ранохришћанског храма на древној Дукљи код Подгорице.


Саслуживало им је свештенство Митрополије црногорско-приморске, уз молитвено учешће вјерног народа.

У литургијској бесједи нкон читања Јеванђеља Владика Кирило је рекао Свети Јован Крститељ, чији је ученик у почетку био Свети Јован Богослов, указује на двије ограничености човјекове – на просторну и временску.

„Зато он каже: За мном иде Онај који прије мене бјеше. Дакле, Јован је знао да је Христос рођен после њега шест мјесеци, али он зна д је Он био прије њега. Он указује управо да ће тај, то јагње Божије нас избавити од временске ограничености. И управо то Јован Богослов потврђује у прологу свог Јеванђеља да та ријеч у почетку бјеше, прије свега створеног. Дакле, и прије времена и да је кроз њу створено све што је створено, да је та ријеч Божија Логос Божији који се оваплотио касније у времену и тиме у вријеме наше донио вјечност“, рекао је Владика Кирило.

Јован Крститељ, наставио је Владика, указује и на другу, просторну ограниченост.

„Он указује на то да само онај који је са неба је над свима. Они који су од земље, они од земље говоре и имају ту ограниченост просторну. Христос силази са неба и нема ко би узишао на небо, осим Онај који долази са неба. Христос нам доноси и то ослобођење просторно, бесконачност у којој живи Бог. Он се оваплоћује у времену, али носи у себи вјечност и бесконачност. И то је та наша слобода“, објаснио је он.

Након Литургије благосиљан је славски колач, а онда је Митрополит Јоаникије казао да древне светиње на Дукљи, иако разрушене и распете, и чекају обнову – имају светост.

„Имају ту моћ и благодат да нас саберу, да нас нахране небеским хљебом, да нас обједине и оснаже благодаћу Духа Светога и овом Светом службом коју овдје алужимо по обичају на Томину недјељу, а ове године због празника Светог Василија Острошкога – један дан прије“, рекао је он.

Додао је да је Свети Василије Острошки показао исту вјеру коју су имали и градитељи овога светога храма и осталих православних храмова на Дукљи.

„То је вјера Светога апостола Томе, то је вјера Светих апостола, вјера у Јеванђеље Христово, у његову спасоносну благодат и силу. Ми смо наслиједили од Светих апостола, преко Светог Јована Владимира и Светога Саве и осталих Божјих угодника из наше давне прошлости ту исту вјеру. А Свети Василије Острошки је у најтежим временима ту вјеру и посвједочио и својим ријечима и дјелима, а нарочито својим безбројним чудесима и за вријеме свога земаљскога живота, али и послије свога упокојења“, рекао је Владика Јоаникије.

Благодаримо Богу, казао је он, што нас је данас сабрао на овим древним темељима да обновимо наше памћење и нашу вјеру.

„А посебно да обновимо наше заједништво у Христу Исусу, Господу и Спаситељу нашему“, казао је Митрополит Јоаникије.

Потом је приређена празнична трпеза хришћанске љубави и изведен културно-умјетнички програм.

Данашњем литургијском сабрању на Дукљи присуствовали су и амбасадори Руске Федерације Владислав Маслеников, и Републике Србије Небојша Родић, као и градоначелник Никшића Марко Ковачевић.


Извор: Митрополија црногорско-приморска