Type Here to Get Search Results !

Напад на цркву Свете Тројице у селу Накло код Пећи


Епархија рашко-призренска изражава дубоку забринутост због најновијег напада на цркву Свете Тројице у Селу Накло код Пећи.


Према извештају који је Епархији доставио парохијски свештеник у Пећи, непозната лица су провалила и исписала графите у цркви посвећеној Светој Тројици у селу Накло код Пећи, међу којима су и поруке Алаху Екбер, као и на албанском Уклоните ову цркву одавде, само муслимана има ту! и Не желимо цркве, желимо џамије… ислам је једина права вера! Посебно је забрињавајућа чињеница да је овај инцидент уследио након одлуке косовских власти да Патријарху и епископима Српске Православне Цркве забране улазак на Косово, чиме су им онемогућили служење свете Литургије и почетак редовног заседања Светог Архијерејског Сабора у манастиру Пећка Патријаршија како се то чинило још од 14. века.

Црква у селу Накло посвећена је Светој Тројици и спаљена је у мартовским нередима 2004. године. Обнова је почела 2020. године када је очишћена порта и гробље. Касније је ограђена порта заједно са гробљем, постављена је столарија и урађен је кров на цркви. У овом селу је пре 2004. године живело три стотине православних Срба, чијом је иницијативом обнова ове цркве и започела. Напади на српске православне храмове на Косову и Метохији се континуирано дешавају и посебно су учестали последњих месеци. Највећим делом ови напади на цркве и приватну имовину имају етничку и верску позадину јер су усмерени конкретно против српске заједнице и Српске Православне Цркве.


Извор: Епархија рашко-призренска

Рубрика