Type Here to Get Search Results !

Мисионарско одељење: Почетак менторског рада са младим свештеницама


У петак, 17. маја 2024. године, званично је почео систематичан менторски рад са младим свештеницима Архиепископије београдско-карловачке, под менторским вођством протопрезвитера-ставрофора Ваја Јовића, координатора Одсека за парохијску мисију Мисионарског одељења АЕМ. Предавању под називом „Свештеник у парохији, братству и у своме дому“ присуствовао је 21 свештеник који има до три године парохијске службе, за које је предавање примарно и намењено. 


После уводне речи презвитера Стевана Вукића, старешине храма Светог Александра Невског, који је као домаћин поздравио све присутне, и уводног обраћања презвитера Оливера Суботића, који је присутне укратко упознао са структуром и досадашњим радом Мисионарског одељења АЕМ, о. Вајо је одржао получасовно предавање у коме је изнео прегршт практичних  и корисних савета. Предавач је, из своје богате ризнице  четрдесетогодишњег свештеничког искуства, младим свештеницима изнео низ поучних примера за успешно обављање свештене мисија спасења људских душа. Истовремено, кроз низ практичних примера је указао и на мноштво различитих искушења која вребају младе и неискусне пастире, како у парохији, тако у братству и у властитом дому.

Прота Вајо је охрабрио  младе свештенослужитеље и позвао их да у мисији буду неустрашиви, уверљиви и да пред искушењима и теретом службе коју носе никада не клону јер Бог прегаоцима непрестано даје снагу и махове кроз благодатну силу Духа Светога коју су свештенством као дар примили. Позвао је младе свештенике да радост Јеванђеља Васкрслога Христа увек сија на лицима њиховим и да том светлошћу осветљавају своју парохију и свој дом.

После тог уводног предавања, које су присутни са пажњом пратили, уследила је плодна размена мишљења у дијалошкој форми, у којој су млади свештеници постављали питања и покретали разне теме, на које се одговори не могу пронаћи у уџбеницима.

Поред младих свештеника, којима су ова предавања примарно и намењена, поменутом предавању су присуствовала и тројица старешина београдских храмова, који су дошли да својој младој сабраћи дају подршку и да са њима поделе парохијска искуства. То су о. Лука Верић, старешина цркве Свете Тројице у Земуну и члан Стручног савета Мисионарског одељења, о. Јован Јефтенић, старешина цркве Светог Пантелејмона у Миријеву и о. Владимир Вићентијевић, старешина храма Свете Марије Магдалине у Белом потоку. 

Општи је утисак да су оваква предавања и сусрети старијих и млађих свештеника ради размене искуства веома корисна, те да убудуће треба радити на томе да буду још масовнија и да укључе и свештенике који имају и дужи стаж од три године парохијске службе.

Следеће предавање овог типа биће заказано у другој половини јуна.


Извор: Мисионарско одељење АЕМ