Type Here to Get Search Results !

Епископ Теодосије богослужио поводом славе манастира Гориоч

На празник преноса моштију Светог оца Николаја, Епископ рашко-призренски г. Теодосије, служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Гориоч код Истока. Епископу су саслуживали јереј Јовица Влашковић, јереј Далибор Којић и ђакон Братислав Богдановић.


У својој беседи, Епископ Теодосије је позвао да сви угледамо на Светог Николаја, и да његовом вером и љубаву победимо сва искусења.

Слава Господу Васкрслом из мртвих, који нас је данаас овде сакупио да заједно прославимо Светог Николаја Мирликијског, који је цео свој живот и сву љубав предао Господу. Из љубави према Господу он је волео све људе, и помагао и исцељивао их и током живота и после живота. И због те љубави, ми га данас прослављамо широм васељене. Свети великомученик краљ Стефан дечански, испуњен љубављу Божијом, у знак захвалности за своје исцељење, јер му је свети Николај повратио вид, он је подигао овде, на овој белој стени, ову предивну цркву, да се овде слави име Божије и да се прославља свети Николај. Ево и у наше време, иако смо мало стадо, али велика је наша љубав и срце за Господа и Светог Николаја, сабирамо се овде заједно са монахињама ове свете обитељи, које су попут мироносица пригрлиле крст Христов и никад нису напустиле ову светињу. И када је било најтеже, оне нису посустале, и захваљујући њиховој вери ова црква је сачувана. Потребно је да имамо веру да је Гспод са нама, и ако имамо ту веру, немамо чега да се плашимо. Неће Господ дозволити да народ и црква Његова страдају, а и ако страдамо, то нам је на спасење и на живот вечни. Да се угледамо на Светог Николаја, како би пребродили све проблеме и сва искушења у која се налазимо“.

Гориоч је иначе стари метох манастира Високи Дечани, а подигао га је  Свети краљ Стефан Дечански и посветио Светом Николи у знак захвалности за излечење вида након ослепљења и заточеништва у Цариграду. Народ овог краја изузетно поштује ову светињу и доживљава је као најважнији симбол свог опстанка и повратка.

Након Свете Литургије,  верни нарон, заједно са Епископом, свештенством и монаштвом, кренули су у литију, где jе након тога Епископ благословио славске дарове.

Настојатељица манастира монахиња Анастасија, заједно са сестирнством, спремила је трпезу љубави за све присутне вернике.


Извор: Епархија рашко-призренска