Type Here to Get Search Results !

Животопис архимандрита Тихона (Ракићевића), новоизабраног епископа моравичког

На редовном пролећном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, одржаном у Храму Светог Саве у Београду од 14. до 18. маја 2024. године, за викара Његове Светости Патријарха српског изабран је архимандрит Тихон (Ракићевић), игуман манастира Студенице у Епархији жичкој, са титулом епископ моравички.


Животопис архимандрита Тихона (Ракићевића), новоизабраног епископа моравичког, викара Патријарха српског


Архимандрит Тихон је рођен у Чачку 25. октобра 1971. године, као Александар Ракићевић. У овом граду завршава основну школу и прва два разреда у Чачанској гимназији. Након тога уписује Школу за дизајн у Београду, коју завршава 1990. године. На Факултету примењених уметности Београдског универзитета дипломирао је 1995. године на одсеку за зидно сликарство, након чега на истом факултету уписује постдипломске студије и запошљава се као асистент-приправник.

Године 1996. одлази да постане искушеник у манастиру Студеници, код игумана архимандрита Јулијана (Кнежевића). Монах постаје 1997. године, исте године постаје јерођакон, а 1999. године јеромонах. Изабран је за игумана 2004. године. Исте године епископ Хризостом производи га у чин архимандрита.

Закључно са 2003. годином положио је све богословске диференцијалне испите и уписао постдипломске студије на катедри за литургику Православног богословског факултета у Београду. После положених испита на постдипломским студијама 2005. године почиње да ради магистарску тезу Икона у литургији: функција и смисао, коју је одбранио 2008. године.

Доктор теолошких наука постао је 2014. године када је, на истом факултету, одбранио докторску дисертацију на тему Олтарска преграда-иконостас од IV до средине XVII века: форма, функција и значење. Истражује и пише научне радове у вези са културним и духовним наслеђем манастира Студенице. Посебну пажњу посвећуje раду Светога Саве у овом манастиру 1207. до 1215. године. Покренуо је и у својству уредника учествовао у капиталним пројектима објављивања тројезичног издања Студеничког Типика и двојезичног издања Евергетидског Типика. Руководио је пројектима превођења дела Светог Саве на више страних језика. За пројекат "Дигитална Студеница", реализован 2018. године поводом обележавања јубилеја 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве, Манастир Студеница добио је Светосавску награду. Поставка пројекта „Дигитална Студеница“ представљена је јавности у склопу изложбе "Духовно и културно наслеђе Манастира Студенице: древност, постојаност, савременост" у Галерији ликовне и музичке уметности САНУ (13. децембар - 31. март 2020).

Звање научног сарадника стекао је 2018. године, a реизабран је 2023. године.