Type Here to Get Search Results !

Епископ Атанасије: Да свој ум освежавамо читањем Светог Писма и читањем животâ Светих људи


У петак 24. маја 2024. године Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве, поводом обележавања дана Светих Кирила и Методија, учитеља словенских. Саслуживали су протојереј-ставрофор Никола Перковић и протођакон Иван Савић. 


Звучни запис беседе


У пастирској беседи Епископ Атанасије је указао на небеско назначење живота људског на земљи, рекавши: Пут ка Небу је прокрчен. Темељи Царства Небескога су већ постављени на земљи, у времену. Али, прети непрестана опасност да темељи буду затрпани, пут да буде закрчен, препречен, прекинут. Да се то не би догодило, да се путеви не би затрпали, Господ нам је дао сећање, памћење, и да путеве, пре свега у себи, а и на нашим просторима, прокрчујемо. Томе нарочито служи и овај данашњи дан словенских просветитеља и учитеља, Свете браће Кирила и Методија.

– Најпре дође до губљења пута у човеку самоме, у његовом памћењу, у његовом срцу, у његовој души, и чим се ту изгуби пут онда се губе путеви и на спољашњем простору. Ми имамо данашњи празник да бисмо поново те путеве спасења откривали. Они су прокрчени, али, треба их поново начинити проходним. Да бисмо то постигли треба непрестано да стојимо у молитви и читању Светог Писма и да се подсећамо на дело Светих Божијих људи.

– Ево, на овај дан Свете браће Кирила и Методија, можемо одговорније и пажљивије да се почнемо односити према том путу живота. Пре свега, да прокрчимо у себи тај јеванђелски пут, пут спасења, пут за Реч Божију, да је можемо чути добро, јасно, у своме уму у своме срцу, држати је у својој савести, и по њој поступати. А онда и около, према ближњима, према свима, да се односимо на тај јеванђелски начин.

– Неопходно је прочишћавати, освежавати, свој ум читањем Светог Писма, и читањем животâ Светих људи. Нека нас Господ ојача духовно, у уму, у љубави, и нека наше кораке учврсти на путу ка спасењу, нагласио је Епископ Атанасије честитајући сабраном верном народу данашњи празник.


Извор: Епархија милешевска