Type Here to Get Search Results !

Папа жели да присуствује обележавању годишњице Никејског сабора


Папа Фрања о могућој посети Турској 2025.: „То је путовање на које од свег срца желим да кренем“.


Ватикан, 28. јун 2024. -  Папа Фрања жели следеће године да учествује у обележавању годишњице Никејског васељенског сабора. Он је то потврдио на састанку са делегацијом Цариградске патријаршије у петак  28. јуна у Ватикану.

Његову 1700-годишњицу православни и католици желе да заједно прославе.

Овом приликом васељенски патријарх Вартоломеј  позвао је Папу у Турску. „То је путовање ба које од свег срца желим да кренем“, било је Фрањино реаговање у петак. Он је изразио наду да ће сећање на овај „веома важан догађај“ у свим хришћанима пробудити жељу за заједничким сведочењем вере и чежњу за већим заједништвом.

Патријарх Вартоломеј I је већ у мају најавио да ће Папа отпутовати у Турску да обележи годишњицу. Папа Фрања је желео да га поздрави у његовој резиденцији у Фанару у Цариграду и посети историјско место Никеју. То би била друга Фрањина посета Турској од 2014. године

На планирању годишњице ради Папин екуменски представник, кардинал Курт Кох. Он је недавно за новинску агенцију Катпрес у Риму нагласио да су локација и датум прославе још увек отворени. „Ако би то могло да се одржи у Никеји, била би потребна дозвола турске владе“, рекао је куријални кардинал.

Повод за посету Ватикану делегације Васељенске патријаршије, коју предводи митрополит Емануило (Адамакис), јесте празник светих апостола Петра и Павла, заштитника Рима, који се прославља  у суботу 28, јуна. Традиционално, Папа такође шаље делегацију у канцеларију цариградског патријарха на празник апостола Андреја у децембру.


За наш портал превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at