Type Here to Get Search Results !

Честитка патријарха Кирила патријарху бугарском Данилу на избору и устоличењу


Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил честитао је новом предстојатељу Бугарске православне цркве Његовој Светости патријарху Данилу избор и устоличење за бугарског Патријарха.


Његовој Светости, Свјатјејшем Данилу, 

Митрополиту софијском, Патријарху бугарском


Ваша Светости, љубљени брате и саслужитељу код Престола Божијег!

У име архијереја, свештенства, монаштва и пуноће Руске православне цркве, као и у своје лично име, најсрдачније Вам честитам избор и узвођење на бугарски патријаршијски престо.

Угодно би Дух у Светом (Дела 15,28) и високопоштованим учесницима Патријаршијског изборног црквеног сабора да Вас позову на високу и одговорну првопрестолну службу, поверивши Вам судбину бугарског православља.

У лицу Ваше Светости Црква Светог Јована Рилског и Светог Јевтимија Трновског сада је нашла свог новог Предстојатеља – достојног наследника приснопамјатних  бугарских патријараха Кирила, Максима и Неофита, који су много урадили да би сачували отачка духовна предања и учврстили своје стадо у светој вери православној.

Руска православна црква данас се искрено радује својој вољеној сестринској Цркви, на чијем челу је богомудри јерарх познат по својем благочешћу, чврстом придржавању светог канонског поретка и спремности на пожртвовани труд у име јачања црквеног јединства.

Узрастање у благодати и у познању Господа и Спаса нашега Исуса Христа (2. Петр. 3,18) преко хиљаду година је главни циљ наших Цркава и њима негованих братских народа, који су санаследници словенских духовних предања, које потиче још од дела светих равноапостолних Кирила и Методија. Благодарно молитвено сећање чеда Руске православне цркве има на уму како изузетну улогу бугарских мисионара у хришћанском просвећењу Кијевске Русије, тако и духоносни лик светог Кипријана, великог сина бугарског, који је постао митрополит московски и све Русије. Са уважавањем поштујемо и светитеља Серафима, архиепископа богучарског, Софијског чудотворца, који оличава наше јединство. Брижљиво чувамо сећање на руске војнике који су положили своје животе за ослобођење наше бугарске браће из тешког петовековног ропства.

Верујемо да ће Ваша Светост уписати нове светле странице у славну, вековну историју односа наших Цркава. На овај значајан дан молитвено Вам желим добро здравље, неисцрпну радост у Господу и Његову свемоћну помоћ на много година благословене патријарашке службе, пуне плодоносних достигнућа, а благостање и мир богочуваној пастви Бугарске Православне Цркве.


Са братском љубављу у Христу

+Кирил,

патријарх московски и све Русије


За наш портал превод са руског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru